Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Johan Antti, svensk-finska gränsälvskommissionen, som är orolig att laxen inte ska hitta till sin lekplatser om vindkraftssatsningen i Kalix blir verklighet. Foto: Micke Nyberg/SVT

Laxens lek kan påverkas – nu hotas stora vindkraftsatsningen i Kalix

Uppdaterad
Publicerad

Finsk-svenska gränsälvskommissionen varnar för att laxarnas vandringsrutter till Torne älv kan påverkas negativt av vindkraftssatsningen till havs utanför Kalix.

– Vi ska hitta lösningar på det, lovar vindkraftbolagets vd Olle Hedberg.

Samrådet är klart och remisstiden över.

Nu övergår vindkraftbolaget WPD Offshore till nästa fas inför ansökan till  mark-och miljödomstolen och det handlar om fortsatta utredningar efter de synpunkter som kommit in.

”Hela Norrbottens behov”

Bolaget vill bygga mellan 70 och 120 havsbaserade vindkraftverk utanför Kalix som är 350 meter höga och har en vingbredd på 330 meter.

Vindkraftparken Polargrund ska vara 442 kvadratkilometer stor och ligga drygt tre mil från fastlandet.

Enligt planerna kommer tio therawattimmar förnybar el per år produceras och det motsvarar hela Norrbottens behov och cirka 7,5 procent av Sveriges elanvändning

”Sträng lagstiftning”

– Men vi måste inventera och utreda mer, använda fler experter och se till att hitta lösningar för att bland annat laxarnas vandring till Torne älv inte påtagligt skadas.

– Vi har en lagstiftning, miljöbalken, som är väldigt sträng. Om etableringen skulle förstöra för laxen så får den inte komma till, oavsett samhällsnyttan. Det är domstolen som avgör, säger Olle Hedberg vd för WPD Offshore.

”Påverkan måste minimeras”

Johan Antti, vice ordförande i finsk-svenska gränsälvskommissionen, menar att Torne älvs vandringslax kan ha vandringsrutter genom det planerade projektområdet.

Och att Natura-2000-arten skulle påverkas negativt av det.

– Påverkan måste minimeras och vi anser att Sveriges och Finlands ansvariga myndigheter ska agera tillsammans för att klara det. Vi är rädda för att den här storsatsningen ska göra att laxarna inte hittar till sina lekplatser i Torne älv, säger han.

Enligt vindkraftbolagets planering ska ett tillstånd vara på plats 2024/2025 och vindkraftparken till havs ska  vara i drift 2030.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.