”Ledningen försöker dölja något”

Uppdaterad
Publicerad

Revisorerna har beslutat att granska Luleå kommuns hantering av det så kallade korruptionsärendet. ”Det verkar som om ledningen försöker dölja något,” säger Bernt Johansson (C).

Granskningen har redan inletts och Lenita Eriksson (S), ordförande för stadsbyggnadsnämnden, är en av de som intervjuats.

LÄS ÄVEN: Tio kommunanställda påstods ta mutor

Misstänkta mutbrott inom Luleå kommun

”Inte gjort något”

– Vad vi har sagt att vi ska titta på om det finns några åtgärder för att korruption inte ska förekomma. Finns det något och hur hanterar ledningen det i så fall. Kanske kommer vi också förändra inriktningen på granskningen i takt med att vi får in mer information, säger en av kommunens revisorer, Bernt Johansson (C).

Han anser att det finns väldigt detaljerade uppgifter om hur ett tiotal kommunanställda mutats av representanter för ett företag som har affärer med kommunen.

– Vad jag har sett nu i det här läget så verkar det som om man inte har gjort något i det här ärendet, men jag kommer att mejla ledningen för att få ut mer handlingar i ärendet och klara ut det här, säger Bernt Johansson.

”Märklig hantering”

Han är också fundersam över att det verkar som om det är kommunledningen och inte stadsbyggnadsnämnden som skött korruptionsärendet.

– Det känns märkligt att inte den rätta nämnden, den som drabbats, har hanterat ärendet, säger han.

Lenita Eriksson (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, har tidigare sagt att det var polisen som inte ville att politikerna skulle säga något om ärendet – av utredningstekniska skäl.

– Men jag kan inte se att vi har försökt mörka något, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta mutbrott inom Luleå kommun

Mer i ämnet