Foto: SVT Design

Tio kommunanställda påstods ta mutor

Uppdaterad
Publicerad

Ett tiotal kommunanställda i Luleå pekades ut som mutade i ett storföretags internutredning – men polisen la ner ärendet i brist på bevis.

Nu granskar revisorerna korruptionsärendet.

Ett av storföretagen, som gör affärer med Luleå kommun, tog kontakt i slutet av 2014 för att de upptäckt oegentligheter i sin verksamhet.

Tio mutanklagade

Enligt uppgifter i företagets internutredning ska ett tiotal kommunanställda ha tagit emot elektronik, vitvaror och andra tjänster för 463.000 kronor.

Misstänkta mutbrott inom Luleå kommun

Företagets lokala företrädare ska också ha köpt alkohol till de kommunanställda och gjort ett påslag på 20 till 25 procent på fakturorna.

Och så ska företaget ha betalat kostnaden för en av de anställdas partytält.

”Lik i lasten”

Luleå kommun polisanmälde i det tysta saken till rikskriminalen, men trots att ett antal av de misstänkta namngetts i utredningen lades utredningen ner för att det inte gick att bevisa brott.

LÄS ÄVEN: ”Ledningen försöker dölja något”

Men revisorerna har inlett en granskning som bland annat ska se över kommunens system för att motverka mutor och korruption.

– Jag ser att du har med dig ett papper och det kanske man kan kalla lik i lasten, men jag är inte förvånad på ett sätt. I den här typen av bransch sker det sådana här tillbud och då är det viktigt att man polisanmäler misstanke om brott och det gjorde vi, säger Lenita Eriksson (S) ordförande i Luleås stadsbyggnadsnämnd och fortsätter:

Lenita Eriksson (S). Foto: SVT

– Men jag tycker att det är bra att revisorerna tar upp det och jag har själv redan blivit intervjuad av dem.

Ingen egen utredning

Men Nils-Olov Lindfors (C), ledamot i stadsbyggnadsnämnden, är kritisk till hur det så kallade korruptionsärendet hanterats.

Nils-Olov Lindfors (C). Foto: SVT

– Om ärendet har mörkats vet jag inte, men det är väldigt märkligt att kommunen inte har gjort en egen utredning. Jag har sett handlingarna och det är så oerhört detaljerat skrivet om anklagelserna om korruption.

Enligt Nils-Olov Lindfors finns det många skäl till att polisen lägger ner utredningar, även om de är detaljerade.

– Det mest sannolika är att de saknar resurser för att fortsätta och då måste vi i kommunen utreda det själva för att se vad som ligger i anklagelserna. Det är en fråga om trovärdighet.

”Har inte mörkat ärendet”

Men Lenita Eriksson menar att kommunen inte har mörkat ärendet.

– När det här hände var polisens rekommendation till oss att vi inte skulle berätta någonting om det eftersom det skulle försvåra deras utredning, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta mutbrott inom Luleå kommun

Mer i ämnet