Luleå brister i sitt arbete mot korruption

Uppdaterad
Publicerad

Det finns brister inom Luleå kommuns korruptionsförebyggande arbete, det visar en revisionsrapport som kommunen låtit göra.

Granskningsrapporten visar bland annat att det behövs bättre rutiner inom kommunen när någon misstänker korruption och andra oegentligheter och därför föreslås tydligare arbetssätt vid misstänkta mutbrott.

Revisorerna föreslår även en obligatorisk grundutbildning rörande kommunens korruptions- och jävsregler för alla politiker och tjänstemän.

Misstänkta mutbrott inom Luleå kommun

Tiotal kommunanställda pekades ut

Frågan om korruption och mutor inom Luleå kommun var aktuell så sent som i maj sedan ett tiotal kommunanställda pekats ut som mutade i ett storföretags internutredning. Enligt företagets uppgifter ska de kommunanställda ha tagit emot elektronik, vitvaror och andra tjänster för 463.000 kronor. Ärendet polisanmäldes men lades ned i brist på bevis. 

LÄS ÄVEN: Tio kommunanställda påstods ta mutor

Stadsbyggnadskontorets chef Roger Danell tog frågan vidare och begärde en oberoende granskning av ärendet, en granskning som ännu inte är klar.

LÄS ÄVEN: Utreder anklagelser om korruption

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta mutbrott inom Luleå kommun

Mer i ämnet