Foto: SVT Design

Sannolik korruption inom Luleå kommun

Det är sannolikt att det har förekommit korruption inom Luleå kommun under åren 2012 till 2014 och den ekonomiska skadan anses vara 463.000 kronor. Nu ska pengarna krävas tillbaka.

Som SVT Nyheter Norrbotten berättat tidigare har ett stort företag som kommunen haft affärer med redovisat misstankar om oegentligheter inom Luleås stadsbyggnadförvaltning efter en intenrutredning.

Mutat tio anställda

Två av företagets anställda ska ha mutat tio kommunanställda med hemelektronik, vitvaror, alkohol och andra tjänster till ett värde av 463.000 kronor.

Företagets anställda har gått via kontot ”Luleå kommun diverse” och finansierat det hela genom ett påslag på 20 till 25 procent på vissa fakturor.

”Vi finner ingenting som talar emot företagets uppgifter att minst 463.000 kronor fakturerats kommunen för att finansiera varor och tjänster som ska ha kommit kommunanställda till godo privat”, skriver KPMG i revisionsrapporten.

Kräver tillbaka pengarna

Revisorerna föreslår kommunen att kräva tillbaka 463.000 kronor av företaget.

– Det här är självklart helt oacceptabelt och ska inte hända. Det är vårt ansvar att se till att vi har tydliga rutiner och en fungerande kontrollapparat. Vi kommer att fortsätta utveckla vårt arbete när det gäller hanteringen av beställningar och fakturor, säger stadsbyggnadschef Roger Danell.

LÄS MER: ”Ledningen försöker dölja något”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkta mutbrott inom Luleå kommun

Mer i ämnet