Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lilia Eriksson om hur den rysk-svenska föreningen Sputnik i Luleå behandlade henne när hon uttryckte kritik. Foto: Arkiv, SVT/Micke Nyberg, SVT

Lilia kritiserade Sputnik – nu är hon utfryst av rysk-svenska föreningen i Luleå

Publicerad

Lilia Eriksson är medlem i rysk-svenska föreningen Sputnik i Luleå. Hon är kritisk till hur verksamheten sköts och har fått betala ett högt pris för det.

– Jag är numer utfryst och får inte längre någon information, säger hon.

Kultur-och fritidsnämndens arbetsutskott vill dra in Multikulturell föreningen Sputniks verksamhetsbidrag på 110 000 kronor för 2023, för att demokrativillkoret inte uppfylls.

Medlemmen Lilia Eriksson tycker att hon själv är ett tydligt exempel på det. I våras uttalande hon sig kritiskt mot kriget i Ukraina och Sputniks verksamhet och i dag upplever hon att föreningen har fryst ut henne.

– De har klippt med mig, inte officiellt, men i praktiken. Jag uppfattar att demokrati är en bristvara i den här föreningen och det är tråkigt att det är så, säger hon.

”Rätt att dra in bidrag”

Lilia Eriksson tycker att Luleåpolitikerna har handlat rätt genom att dra in föreningens verksamhetsbidrag nästa år.

– Luleås skattebetalare ska inte finansiera bidrag till en förening som är politisk och som stödjer Putins krig mot Ukraina. Sputnik är odemokratiskt. Så fort man har kritiska åsikter så får man inte vara med längre.

Hårt slag mot ekonomin

Lilia Eriksson är medveten om att det är en stor ekonomisk smäll att förlora 110 000 kronor per år i verksamhetsbidrag.

– Jag är inte så säker på att Sputnik klarar av det ekonomiskt, men å andra sidan, ska en sådan förening finnas i Luleå? frågar hon sig.

SVT Nyheter Norrbotten har varit i kontakt med Sputniks ordförande Katerina Ekström, som avböjer att kommentera.

I klippet berättar Lilia hur hon har blivit utfryst av föreningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.