Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Emmeli Nybom (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, om varför rysk-svenska föreningen i Sputnik blir av med verksamhetsbidraget. Foto: Micke Nyberg/SVT/Arkiv/SVT

Sputnik blir av med bidraget – föreningen i Luleå anses odemokratisk

Publicerad

Den rysk-svenska multikulturella föreningen Sputnik i Luleå blir av med sitt kommunala verksamhetsbidrag för 2023.

Förklaringen är att föreningen anses agera odemokratiskt.

Luleå kommun anser att det finns ett betydande demokratiskt underskott inom Sputnik och vill därför dra in föreningens verksamhetsbidrag på 110 000 kronor för 2023.

Avböjer kommentar

Kommunen menar att stadgarna inte medger för enskilda medlemmar att väcka förslag till årsmötet och att medlemmar kan uteslutas vid brott mot stadgarna. Den som riskerar att uteslutas har ingen möjlighet att yttra sig i frågan. Det finns heller inte angivet hur många ledamöter styrelse och valberedning ska innehålla.

– Vi är helt eniga i kultur-och fritidsnämndens arbetsutskott om ett avslag eftersom föreningen inte klarar våra riktlinjer och demokrativillkor, säger Emmeli Nybom (S), ordförande i kultur-och fritidsnämnden.

SVT Nyheter Norrbotten har haft kontakt med Sputniks ordförande Katerina Ekström, som avböjer att kommentera.

”Tuffare villkor”

De nya villkoren för stöd handlar mycket om att via föreningarnas stadgar ska värna om de demokratiska principerna.

–  Vi vill fortsätta att ge verksamhetsbidrag, men om vi ska behålla allmänhetens förtroende så måste vi helt enkelt vara tuffare innan vi beviljar bidrag, säger Emmeli Nybom.

Ärendet tas upp till beslut i kultur- och fritidsnämnden den 14 december.

Sputniks yttrande

I föreningen Sputniks yttrande inför beslutet betonas att styrelsen är enig om åsikten att att kriget i Ukraina ska avslutas och att inga civila ska dödas.

”Under många år hade Sputnik ett bra samarbete med Luleå kommun. Sputniks medlemmar vädjar till politiker och tjänstemän och hoppas att man tar hänsyn till vårt arbete och ger oss chans att fortsätta med det arbete vi gör. Risk för att föreningen läggs ned är överhängande”, skriver Sputniks styrelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.