Luleå kommun drar in rysk-svenska föreningen Sputniks föreningsstöd på 110 000 kronor. Nu införs dessutom stickprovskontroller och tuffare krav för samtliga föreningar. Foto: Arkiv, SVT

Efter Sputnikaffären – Luleå inför stickprovskontroller

Publicerad

Luleå kommun inför tuffare villkor 2023 för de föreningar som söker verksamhetsbidrag. Det är en av konsekvenserna av den så kallade Sputnikaffären.

Den rysk-svenska föreningen föreslås bli av med sitt verksamhetsbidrag på 110 000 kronor efter nyår och Luleå kommun har dessutom infört tuffare regler för de föreningar som söker bidrag.

Måste vara medlemsbaserad

Ett av de viktigaste villkoren är att demokratins idéer ska respekteras och att föreningen måste vara demokratiskt uppbyggd, alltså medlemsbaserad.

Föreningens stadgar ska reglera att arbetet sker på ett demokratiskt sätt. Det handlar om förbud mot diskriminering av kön och könsidentitet, av etnisk tillhörighet, av religion eller annan trosuppfattning, av funktionsnedsättning, av sexuell läggning och ålder.

– Enligt vår granskning så är våra riktlinjer inte tillräckligt tydliga när det gäller de demokratiska principerna, men det ska vi åtgärda nu, säger kultur-och fritidschefen Patrik Byhlin.

Kan stängas av från bidrag

Föreningen ska också ha en värdegrundspolicy med en aktuell handlingsplan och de föreningar som lämnar oriktiga uppgifter kan tvingas betala tillbaka redan mottaget stöd. De kan även stängas av från möjigheten att få bidrag.

För att kontrollera att det följs kommer Luleå kommun årligen utföra stickprovskontroller i föreningar som fått bidrag. SVT Nyheter Norrbotten har haft kontakt med Sputniks ordförande Katerina Ekström, men hon avstår från att bli intervjuad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.