Foto: TT

Avtal klart mellan LKAB och Gällivare kommun

Uppdaterad
Publicerad

LKAB och Gällivare kommun har tecknat ett avtal som reglererar hur mycket ersättning som LKAB ska betala för de verksamhetslokaler som ska avvecklas i Malmberget.

Detta meddelar LKAB i ett pressutskick samtidigt som man bjuder in till presskonferens på fredag förmiddag där detaljerna i avtalet ska presenteras.

I maj havererade förhandlingarna totalt och LKAB hotade med att stänga gruvan om man inte kom fram till en uppgörelse.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

En miljard skilde

Då framkom att det skilde en dryg miljard mellan det LKAB ville betala och det Gällivare kommun ville ha i ersättning. Det handlade bland annat om ersättning för lokaler som inte längre används, om ersättning för gator, torg och parkeringsplatser samt om ersättning för ishallen som ägdes av Malmbergets AIF.

Satt sig  vid förhandlingsbordet

Parterna satte sig åter vid förhandlingsbordet under medling av landshövding Sven-Erik Österberg och den 25 augusti meddelades att man var överens.

Nu finns överenskommelsen nedtecknat i ett avtal som är godkänt av båda parter och av allt att döma även behandlat i den kommunpolitiska apparaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Mer i ämnet