Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du presschefen Anders Lindberg berätta hur LKAB försöker hjälpa äldre hyresgäster att hitta bostad. Foto: Hans Sternlund/SVT

Prisexplosion i Kiruna – LKAB försöker hjälpa äldre hyresgäster i trångmål

Publicerad

Hyresgäster på rivningskontrakt i fastigheter som LKAB har köpt kan ha svårt att hitta nytt boende. Nu försöker gruvbolaget hjälpa till – särskilt äldre – trots att de inte måste.

Boende i kvarteret Ortdrivaren, som sålde sina bostadsrätter till LKAB när de första affärerna blev klara 2017, fick bra betalt utifrån hur bostadsrättsmarknaden såg ut i Kiruna då.

Grundpriset som LKAB betalade var 22 500 kronor per kvadratmeter –  och då var snittpriset på bostadsrätter i Kiruna omkring 10 000 per kvadratmeter.

Priserna har exploderat

Men det var då. Sedan dess har priserna på bostadsrätter formligen exploderat och mer än dubblerats.

De som har valt att bo kvar på så kallade rivningskontrakt och vänta med att köpa en ny bostadsrätt har svårt att hitta någonting någorlunda likvärdigt för LKAB-pengarna.

Problem för boende i Spottkoppen

Framför allt många äldre personer som bor kvar i husen som kallas Snusdosan, Spottkoppen och Berlinmuren har helt enkelt hamnat i en besvärlig situation. I augusti i år ska husen var tömda inför avvecklingen av Kirunas centrum.

Så hjälper LKAB till

LKAB:s lagliga skyldigheter som hyresvärd tog egentligen slut när bostadsaffären var avklarad.

– Däremot ser vi att vi har ett ansvar när det gäller äldre personer som har svårt att söka i den digitala världen och att ta sig ut och kolla nya boenden, säger Anders Lindberg, presschef vid LKAB.

I videon berättar han på vilket sätt LKAB försäker hjälpa till.

Staplarna visar hur per kvadratmeter stigit i Kiruna de senaste sex åren. Foto: SVT Grafik

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet