Hör Anders Lindberg, presschef vid LKAB, om hur han tror att gruvbolaget påverkar bostadspriserna i Kiruna. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

LKAB: ”Vi kan ha drivit upp en form av bostadsspekulation”

Uppdaterad
Publicerad

Att LKAB köper upp bostadsrättsföreningar i Kiruna i samband med att den fortsatta gruvbrytningen expanderar kan bidra till att priserna drivs upp nu och i framtiden.

– I och med att folk vet vilken storleksordning vi ersätter så kan det ha drivit upp en form av spekulation på de lägenheter som man vet kommer att köpas snart, säger Anders Lindberg, presschef vid LKAB.

Påverkar det även de bostäder som ni inte kommer att köpa?

– Kanske att det höjer prisnivån där, men vi vet inte det, säger Anders Lindberg presschef LKAB.

LKAB:s ersättning till bostadsägare ligger i dagsläget på 23 800 kronor per kvadatmeter plus individuellt justerade tillägg, ett snitt som ligger på cirka 500 kronor  per kvadratmeter.

I klippet hör du Anders Lindberg förklara varför gruvbolaget inte vill ersätta nyckel mot nyckel.

LKAB:s köp av lägenheter

Totalt har LKAB köpt åtta bostadsrättsföreningar i Kiruna med 448 bostadsrätter. Bolaget har kvar att köpa totalt sex bostadsrättsföreningar med 447 bostadsrätter. Hälften är kvar. Hittills har det byggts 81 nya bostadsrätter och det ska byggas ytterligare 65 lägenheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.