LKAB överklagar mark- och miljödomstolens beslut att avvisa bolagets ansökan om ett nytt miljötillstånd. Foto: Hans Sternlund/SVT

LKAB överklagar beslutet om miljötillståndet till högre instans

Uppdaterad
Publicerad

För en månad sedan kom beskedet att mark- och miljödomstolen avvisar LKAB:s stora ansökan om ett nytt miljötillstånd för verksamheten i Kiruna.

Nu överklagar LKAB det beslutet till Mark- och miljööverdomstolen.

LKAB ansöker om ett nytt miljötillstånd som också ger möjlighet till en ökad brytningstakt i Kirunagruvan. Men hela ansökan som LKAB har arbetat på i många år avvisades.

Mark- och miljödomstolen slog ned på att LKAB inte hade genomfört specifika samråd med innehavare av bergvärme.

Skilda uppfattningar

Det har rått skilda uppfattningar om huruvida LKAB kunde genomföra dessa samråd när domstolen kom med synpunkter och på så vis ”läka bristerna” i samrådet. Enligt LKAB fick man aldrig den chansen.

– Om nu domstolen anser att vårt samråd, eller inbjudan till det, inte var tillräckligt bra, låt oss läka det genom att göra om det utan att avbryta prövningen, så att vi kan komma vidare med vår klimatomställning, säger Linda Bjurholt, miljöchef på LKAB i ett pressmeddelande.

Hon säger också:

– Vi hoppas att Mark- och miljööverdomstolen nu väljer att tolka lagens intention mer än teknikaliteter, så att vi får ett prejudikat för den här typen av processer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet