Så gick svindeln mot föreningar i Jokkmokk till Foto: SVT

Löften om miljoner ruinerade föreningslivet i Jokkmokk

Uppdaterad
Publicerad

En enda person höll på att rasera hela Jokkmokks föreningsliv när hon tog ut stora summor pengar från föreningarnas bankkonton. I dag hålls rättegången i fallet och vi har tittat närmare på vad som kan ha lett fram till förskingringen.

I mars förra året slogs i stort sett hela Jokkmokks föreningsliv i spillror när drygt två miljoner kronor stals från totalt tio föreningars konton. Bland annat tvingades basketen att lägga ner och ridklubben kunde inte betala för löner och hästfoder.

Kvinnan som stal pengarna behöll dem inte utan skickade vidare dem till en man i Umeå som lovade att mångdubbla dem om hon satte in dem på olika konton som han berättade till henne om.

Löften om 20 miljoner

Mannen, som inte är misstänkt för något brott, säger i polisförhör att pengarna investerats i olika konton världen över. Genom att växla pengarna till olika valutor menar han att det går att tjäna stora summor på kort tid. Enligt honom handlar det om en affär som har investerare över hela världen, bland annat en saudiarabisk prins. I ett sms till kvinnan i Jokkmokk skriver han:

”XX jag skrev fel det var 16 tkr, kan du så ökas din utdelning till 20 mkr.”

Förde över miljoner

Insättningarna pågår under drygt tre månader och vid varje tillfälle får hon liknande löften. Tillslut har hon fört över totalt 4 249 300 kronor där hälften kommer från olika föreningar i Jokkmokk.

Vi försöker kontakta mannen i Umeå som inte vill ställa upp på en intervju och hans advokat poängterar att mannen inte är misstänkt för något brott.

Ond cirkel

Kvinnan som i dag står åtalad har erkänt att hon tagit ut pengarna och mår nu mycket dåligt. 12 februari, när det fortfarande är en månad kvar skriver hon till mannen i Umeå:

”Har satt in 27 men snälla XX tar detta aldrig slut har pågått i en månad (12 Jan) har kommit i en ond cirkel som jag inte tar mig ut! Säkert så ska det betalas extra imorgon för att det inte kom in den summan som är begärt! Klarar inte detta nu får det vara nog! ”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.