Luleå saknar bevarandeplan 

Publicerad

För sex år sedan beslutade kommunfullmäktige i Luleå att ta fram en bevarandeplan som visar vilka hus som är värda att bevara till kommande generationer. Men ännu har inget hänt.

Nordnytt har träffat Kaj Hedstig, socialdemokratisk ordförande för byggnadsnämnden i Luleå. Hedstig är mycket kritisk till att Luleå saknar en bevarandeplan.

-Tyvärr har det ramlat mellan stolarna, det är dåligt, men nu tar vi tag i det här, säger Kaj han.

Många hus värda att bevara

Intervjun med Kaj Hedstig sker på tomten till den Bergströmska gården, ett mer än hundra år gammalt trähus som byggdes i rysk stil för att efterlikna ett stenhus. Bergströmska gården är unik för Luleå.

Kaj Hedstig menar att det idag finns många hus från 1950-talet som är värda att bevara till kommande generationer. Han pekar särskilt ut miljön kring de gamla arbetarstadsdelarna på Örnäset och Malmudden.

-Dom är ju 60-70 år gamla de husen!

Varför behövs det en bevarandeplan?

-Det behövs ju för att skydda de här husen. Pekar vi ut husen i en bevarandeplan så vet ju fastighetsägare när de köper ett sådant här hus, att här har kommunen visionen att det här ska vara kvar, säger Kaj Hedstig (S), ordförande för byggnadsnämnden i Luleå.

På 1970-talet, alltså för 40 år sedan gjorde kommunen en inventering av vilka hus som var värda att bevara.

Intresset har saknats

-Det gjordes en bra inventering med beskrivningar, historik och bilder med mera. Men sedan hamnade det i en bokhylla.

Men kan man inte använda den inventeringen som då gjordes?

-Nej, hälften av dom husen är ju rivna nu!

Men för att kunna göra en rättvis bedömning av bevarandestatusen på husen i Luleå krävs både kunskap och kompetens.

-Man har inte haft intresse för det här från kommunen och den kompetensen saknas idag på kommunens stadsbyggnadskontor, säger Kaj Hedstig (S).

Kaj Hedstig ska snart sluta som politiker, men han hoppas nu att kommunen antingen anställer en byggnadsantikvarie eller att man köper in en konsult för att till sist ta fram den bevarandeplan som kommunfullmäktige beslutade om för sex år sedan.

Lovar nya tag

Stadsbyggnadskontoret tog 2010 fram ett förslag till organisation och kostnadsförslag för att genomföra en bevarandeplan. Det överlämnades till politikerna i Plan- och tillväxtutskottet.

Den nye chefen för Stadsbyggnadskontoret, Malin Lagerwall säger nu att frågan ska tas upp på nytt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer