Företaget Gestamp HardTech varslar över 200 personer i Luleå. Foto: SVT

Luleåföretag varslar över 200 personer

Publicerad

Gestamp HardTech varslar 211 personer som är anställda vid produktionsanläggningen i Luleå.

Företaget, som tillverkar komponenter till fordonsindustrin, planerar att övergå från fem- till treskift vid sin produktionsanläggning i Luleå.

I samband med detta lägger företaget ett varsel omfattande 211 arbetstillfällen till följd av arbetsbrist. Varslet omfattar 138 fast anställda och 73 bemanningsanställda inom Gestamp HardTechs produktion.

– Produktionen vid Gestamp HardTech är arbetskraftsintensiv, och med de höga arbetskraftskostnader Sverige har är det svårt att konkurrera på den globala komponentmarknaden. För att kunna driva en hållbar verksamhet måste vi anpassa vår produktion till de förutsättningar som gäller på varje marknad vi verkar på, säger VD Johan Balck i ett pressmeddelande.

Alla avdelningar påverkas inte

Verksamheterna inom Forskning & Utveckling, Techcenter och Tooling, som tillsammans sysselsätter 145 medarbetare, påverkas inte.

– Luleå är ett världsledande metallurgiskt centrum och Gestamp ska vara en självklar del av detta. Att designa, utveckla och tillverka avancerade komponenter i Luleå är en central del av koncernens strategi, säger Ignacio Martin, BIW R&D General Director i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gestamp HardTech i Luleå varslar

Mer i ämnet