Beskedet: Fuktskadade Hertsöskolan rivs och ersätts av nybygge

Uppdaterad
Publicerad

Hertsöskolan ska rivas och ersättas av nya byggnader. Den nya skolan kommer även i fortsättningen att vara en 4-9 skola, det meddelade barn- och utbildningsnämnden på torsdagen.

Sedan det blev känt att Hertsöskolan utsatts för omfattade fukt- och mögelskador har planer stöts och blötts hurvida Hertsöskolan ska renoveras eller rivas och ersättas av en nybyggnation.

På torsdagen lämnade barn- och utbildningsnämnden besked där de föreslår en rivning och nybyggnation.

Medborgardialoger bakom beslutet

Beslutet som presenterades på torsdagen har utöver politiker och tjänstemän tagits fram tillsammas med medborgare och vårdnadshavare under två medborgardialoger.

– Det har funnits många frågor och en oro över vad som kommer att ske i framtiden och vi hoppas att det ska lugnas med det här beskedet idag, säger Emma Engelmark (S), ordförande i Luleås barn- och utbildningsnämnd.

Hon menar att beskedet idag även gör att skolstrukturen slås fast på Hertsön.

Inget utrymme i budget

Finns det utrymme för det här i budget?

– Nej, det gör det inte. Det här kom oförutsett likadant var det med branden på Furupark, men vi måste ju ha skolor för barn i Luleå kommun så det får vi ordna, säger Emma Engelmark.

Tanken är att den nya Hertsöskolan ska stå färdig under 2024 och tills dess kommer de elever som drabbats att huseras i moduler.

I klippet delar Emma Engelmark med sig av Barn- och utbildningsnämndens vision över hur nya Hertsöskolan samt den nya multiarenan som de vill bygga, ska se ut.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.