Maria Wättling är en av de föräldrar som känner oro för att Hertsöskolan i Luleå ska bli en storskola. Foto: Micke Nyberg/SVT

Planer på storskola skapar oro på Hertsön – beslut i höst

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommuns planer på att riva den fuktskadade Hertsöskolan och ersätta den med en storskola väcker oro i bostadsområdet.

– Med  stora klasser blir det stökigare och rörigare, säger föräldern Maria Wättling.

Hertsöns 4-9 skola för 400 elever behöver renoveras för 156 miljoner kronor eller rivas och byggas upp på nytt för 118 miljoner kronor.

Men det kan också bli så att det blir en storskola för förskolan till och med nionde klass med 1 000 elever till en kostnad av  295 miljoner kronor.

”Ovissheten frustrerande”

På tisdagen hölls ett digitalt möte med 50 föräldrar om Hertsöskolans framtid och på torsdag kväll ska det hållas ett till.

– Det var ett väldigt bra möte och föräldrarna var mycket nöjda med hur Hertsöskolan fungerat, men det finns funderingar och en oro inför framtiden när det gäller en storskola.

– Många undrar hur det skulle funka att blanda yngre barn med äldre barn. Sedan känner många också en stor frustration över ovissheten. Man vill veta när beskedet om skolan kommer. Vi säger ”så fort som möjligt”, säger Emma Engelmark (S) ordförande för Luleås barn-och utbildningsnämnd.

”För stökigt och rörigt”

Hertsöföräldern Maria Wättling håller med.

– Jag vill inte ha en storskola. Det blir för stora klasser och stökigare och rörigare. Jag tycker att det varit jobbigt nog i 4 till 9-skolan av i dag. Min dotter trivs inte alls och jag förstår henne. Jag gick här själv i en 7-till 9-skola och det räckte, säger han.

Men Hertsöbon Johan Forsberg är försiktigt positiv till en storskola i bostadsområdet.

– Det skulle kunna funka. Utrymmet finns här i alla fall, Det viktiga är att en sådan skola kan ta hand om barnen och kanske skapa fler lärarjobb. Då är en storskola absolut en möjlighet, för Hertsön behöver en skola, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.