Lars Alriksson (M) ordförande kommunstyrelsen Gällivare. Foto: SVT

M: ”De sätter egenintresset före Gällivare bästa”

Publicerad

Moderaten Lars Alriksson är besviken över att Vänsterpartiet och Miljöpartiet bryter den gamla alliansen Framtid Gällivare. Han anser att de sätter partiintresset före Gällivares bästa.

Enligt Lars Alriksson handlar Vänsterpartiets och Miljöpartiets nya samarbete med Socialdemokraterna om att få fler poster i Gällivarepolitiken.

– Det är ett större egenintresse med i bilden. De tittar på vilken avkastning de kan få i form av poster, säger han.

Planerna på en ny kommunledning sipprade ut för lite drygt en vecka sedan och för Lars Alriksson och hans partikollegor kom det som blixt från klar himmel.

– Ja, vi är förvånade. Jag tyckte att vi hade ett samarbete som gick över förväntan bra i Framtid Gällivare. Jag hade möjligen noterat under valrörelsen att vi var tydligare med att vi ville fortsätta samarbetet än de andra, säger han.

Mjuka frågor

Vänsterpartisten Jeanette Wäppling delar väntat nog inte Lars Alrikssons uppfattning. Hon säger att det nya samarbetet handlar om att fortsätta att utveckla kommunen.

– Under förra mandatperioden var det mycket fokus på de hårda frågorna och om byggandet. Nu ser vi att det kommer att handla mer om mjuka frågor, om sociala frågor, om skolan som handlar mer om ideologi. Där står vi närmare Socialdemokraterna och Miljöpartiet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.