Maja i Gällivare ska prioriteras av tandvården – får ändå ingen hjälp

Publicerad

27-åriga Maja Isberg Martinsson har särskilt tandvårdsstöd och är därmed prioriterad hos Folktandvården. Trots det får hon sällan vård. Vilket har lett till att hon har fått leva med ett stort hål i munnen – samtidigt som hon fått tillbaka sin rädsla för tandvården.

Majas tandvård har fungerat utmärkt under hela hennes uppväxt, enligt hennes mamma Kristin Isberg Martinsson. Varje kvartal fick Maja besöka en tandhygienist i Gällivare, vilket har bidragit till bra munhälsa – samtidigt som regelbundenheten gjort henne orädd för sprutor och tandläkare.

Rätt till förtur – men ingen tandläkartid

Men de senaste åren har besöken glesats ut och nu blir det inte ens en gång per år. Eftersom att Maja har flera olika funktionsnedsättningar är det extra viktigt att hon får besöka tandvården och har därmed ett så kallat särskilt tandvårdsstöd.

Tandvården i Norrbotten

Ett stöd som ska ge henne förtur som patient inom Folktandvården.

– Hon kan inte sköta sin munhygien själv. Även om vi hjälper henne är inte vi tandvårdspersonal och hennes munhälsa behöver ses över av proffs som kan rensa, putsa och greja och allt de gör. Den förebyggande vården är den viktigaste egentligen, säger Kristin Isberg Martinsson.

Skräcken har kommit tillbaka

I nuläget är Majas tandläkarbesök så gott som obefintliga, vilket har lett till att Maja Isberg Martinsson har gått runt med ett stort hål under ett års tid – samtidigt som hennes rädsla för tandvården har kommit tillbaka.

Några dagar efter SVT:s besök fick Maja plötsligt en tid hos tandläkaren, men eftersom att rädslan blivit så stor var det svårt att utföra en behandling.

Hör Maja och hennes mamma berätta om situationen i videon ovan.

Prioriteringsordning för tandvårdspatienter

1. Patienter med akuta besvär. Barn ska ha företräde före vuxna.

2. Avgiftsfri tandvård för barn och unga upp till och med 23 år.

3. Tandvård för patienter som omfattas av särskilt tandvårdsstöd på grund av omsorgsboende eller sjukdom/funktionsnedsättning.

4. Tandvård för patienter 80 år eller äldre.

5. Tandvård för patienter med friskvårdsavtal.

6. Tandvård för övriga vuxna.

Källa: Folktandvården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tandvården i Norrbotten

Mer i ämnet