Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Roland Boman (FJK) och Henrik Blind (MP) om Socialdemokraternas tapp i Jokkmokk. Foto: Micke Nyberg/SVT

Maktskifte väntar i Jokkmokk – S backar med 11 procent

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Jokkmokk har förlorat mer än var fjärde väljare och ser ut att tvingas gå i opposition efter åtta år vid makten.

– Man får ingen guldmedalj när man försöker få styrsel på ekonomin, säger partiets ordförande, Sven Holmqvist.

Det kommunala valresultatet blev en riktig kalldusch för Socialdemokraterna i Jokkmokk som fick 28,8 procent, en minskning med 11 procent.

Och då räcker det inte att samarbetspartnern vänsterpartiet gick upp med en procent.

Val 2022

”Vi bromsar oss in i framtiden”

Framtid i Jokkmokk, Miljöpartiet, Moderaterna och Samernas väl har redan utropat sig till valvinnare och ett nytt styre är på väg att formeras i kommunen.

SVT har sökt kommunalrådet Robert Bernhardsson (S), men han ville inte kommentera valresultatet.

Det ville däremot partiets lokale ordförande Sven Holmqvist.

– Det är inte så kul att drabbas av ett sådant här tapp, men man får aldrig någon guldmedalj för att försöka hålla styrsel på den ekonomi vi har. Vi har de pengar vi har och vi måste bromsa oss in i framtiden på många sätt. Det är väl lite så, säger Sven Holmqvist.

”Oppositionen är större”

Socialdemokraterna ska nu under den närmaste månaden analysera valresultatet och komma fram till slutsatser om varför det blev som det blev.

Och samtidigt ska partiet föra samtal med de andra partierna om den politiska framtiden.

– Den opposition som är i dag är större än vad vi kan få ihop efter valet, men vi får se vilka samarbetspartners vi kan få. Det beror lite grann på vilka frågor som blir aktuella, säger Sven Holmqvist.

”Inget besked att ge”

Roland Boman, gruppledare för Framtid i Jokkmokk, kan bli nytt kommunalråd eftersom hans parti är det största av oppositionspartierna med nästan 20 procent av rösterna.

– I dag vill jag inte ens diskutera det. Vi är fyra ganska jämnstora partier och vi måste prata ihop oss. Just nu finns det inget besked att ge, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet