Mattias ska som första norrbottning bestiga Mount Everest topp

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Andersson från Piteå sålde sitt åkeri för att försöka förverkliga sin dröm, att nå toppen på Mount Everest. I april åker han iväg, och lyckas han blir han den förste norrbottningen.

Att gå uppför Vallsberget utanför Piteå är kanske ingen imponerande bedrift men att göra det gång på gång är en bra träning inför eldprovet, att bestiga världens högsta berg Mount Everest, 8 848 meter högt.

Satsar helhjärtat

Han har sålt sitt åkeri och satsar drygt 600 000 kronor på sin dröm.

– Det var en sommardag för fyra år sedan som jag kom på idén. Jag satt faktiskt på gräsklipparen när jag insåg att jag ville göra något nytt i mitt liv, säger Mattias Andersson.

Mental påfrestning

Skulle han nå toppen gör han det som förste norrbottning. För omkring 30 år sen ingick Luleåbon Rickard Strand i en expedition som nådde toppen men han själv fick vända vid 8 000 meter.

När Mattias nu ska försöka ser han den mentala påfrestningen som större än den fysiska.

– 70 procent handlar om lidande och kunna stå ut med det.

Fyra klättrare

Han ingår i en expedition med blott fyra klättrare där han är ende svensk. Klättrarna tänker bestiga berget från nordsidan trots att det är den tuffaste vägen.

– Den är kallare, blåsigare och svårare men det är mindre folk där så man slipper stå i kö.

Miljötänk under klättringen

För att minska miljöförstöringen har medlemmarna i expeditionen bestämt att allt som följer med dem in i området också ska följa med ut.

– Varenda burk vi tar in tar vi också ut oavsett om de är tomma eller inte.

Mattias Anderssons hittills största bedrift är det 6 800 meter höga Ama Dablam i Himalaya. Nu väntar alltså jätten själv, Mount Everest.

– Jag vill visa att även en arbetargrabb från Vidsel kan infria sina drömmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.