Både klättrare och räddningspersonal ser över en bild över det område vid berget Nanda Devi där flera klättrare försvunnit. Foto: Reuters/AFP/TT

Försvunna klättrare hittade döda i Himalaya

Uppdaterad
Publicerad

Piloter ur den indiska militären har hittat fem kroppar i Himalaya, skriver AP. Det i samband med sökandet efter åtta klättrare som varit försvunna i drygt en vecka.

En grupp bestående av åtta bergsklättrare eftersöks i bergskedjan. Under måndagen rapporterar AP att fem kroppar har hittats i samband med sökandet.

Militärflygen tvingades dock avbryta insatsen strax efter att de hittat kropparna, på grund av hårda vindar och kraftigt snöfall. Sökandet kommer att återupptas under tisdagen.

Sökandet har pågått i tre dagar. Den senaste kontakten någon haft med klättrarna var vid ett basläger den 26 maj. De försvann efter en lavin.

Enligt en talesperson för den indiska regeringen antas samtliga åtta ha omkommit, skriver Reuters.

Försvunna i en vecka

Av de åtta försvunna personerna är fyra brittiska medborgare, två amerikanska, en australiensisk och en indisk.

De försökte nå toppen av Indiens näst högsta berg, Nanda Devi, när de försvann i slutet av förra veckan.

Gruppen inledde sin klättring den 13 maj och skulle vara tillbaka vid sitt basläger på 6 000 meters höjd den 26 maj, men dök aldrig upp och myndigheterna larmades. Det är oklart om klättrarna försvann på väg upp eller ner för berget.

Fyra räddade sedan tidigare

Under söndagen räddades fyra brittiska klättrare som stannat vid baslägret, och fördes till sjukhus i staden Pithoragargh.

Av dem fick piloterna veta de försvunnas planerade rutt, och det var längs den som man sökte under måndagen.

Många dödsfall på kort tid

Bergsklättringsturismen har fått stor uppmärksamhet efter att bilder på köer till toppen av Mount Everest fått spridning i sociala medier.

Hittills i år har elva människor omkommit när de försökt bestiga Mount Everest som är jordens högsta berg.

Vanligtvis dör det mellan fem och tio personer årligen på Mount Everest, enligt nyhetsbyrån AFP. Men under 2019 års säsong har redan 20 klättrare på Himalayas berg mist livet. Cirka hälften på just Mount Everest.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.