Foto: TT

Elva dödsfall på Mount Everest – på tio dagar

Uppdaterad
Publicerad

Den 62-åriga amerikanen Christopher John Kulish lyckades ta sig upp på världens högsta berg – men på vägen ner föll han ihop och dog. Han är den elfte personen att dö på Mount Everest på kort tid. 

I år har rekordmånga fått klättertillstånd på Mount Everest. Totalt 381 personer. Men ju fler klättrare, desto större risk för olyckor, höjdsjuka, köldskador och dödsfall. Och i år är läget exceptionellt med timslånga köer upp till toppen. Christopher John Kulish blev det elfte dödsoffret – bara på tio dagar. 

I ett uttalande skriver hans familj att han, tillsammans med en liten grupp, tog sig upp på toppen efter att de värsta köerna hade avtagit. Det var på vägen ned som han dog plötsligt, rapporterar CNN. 

“Han såg sin sista solnedgång från den högsta punkten på jorden. I det ögonblicket blev han medlem i “7 summit club”, då han bestigit den högsta toppen på varje kontinent”, skriver familjen. 

Vanligtvis dör det mellan fem och tio personer årligen på Mount Everest, enligt nyhetsbyrån AFP. Men under 2019 års säsong har redan 20 klättrare på Himalayas berg mist livet. Cirka hälften på just Mount Everest. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.