Sherpa nepalesen Kami Rita i armkrok med sin fru vid hemkomsten till Kathmandu efter att han bestigt Mount Everest för 24:e gången, vilket är världsrekord. Foto: Niranjan Shrestha/AP/TT

Mount Everests rekordbestigare togs emot som en hjälte

Uppdaterad
Publicerad

Rekordhållaren av att bestiga Mount Everest, nepalesen Kami Rita, har lyckats med den osannolika bedriften att klättra till toppen av världens högsta berg för 24:e gången. Den 49-årige bergsklättraren fick ett mottagande likt en hemkommen OS-guldmedaljör när han landade på flygplatsen i Nepals huvudstad Kathmandu.

För andra gången på en vecka nådde bergsguiden och sherpan Kami Rita Mount Everests högsta punkt i tisdags. Det innebär att han nu är uppe i 24 stycken fullbordade försök att bestiga toppen, som ligger 8 848 meter över havet, vilket är fler än någon annan. En skara människor firade Ritas hemkomst och bedrift under lördagen.

Rita berättade för journalister att han var glad men utmattad efter slagit det egna världsrekordet på 22 fullbordade bestigningar, som han sjäv  rapporterar AP.

Senaste tiden har det varit rätt trångt på Mount Everests bergssluttning med långa köer till och från toppen. Åtta fall av dödsolyckor har rapporterats på bara en vecka.

Långa köer till toppen

Inför vårens klättersäsong har över 370 tillstånd utfärdats att bestiga det prestigefyllda berget, vilket är rekordmånga. Höjdsjuka och mental förvirring till följd av den tunna luften på hög höjd tros ligger bakom de flesta av dödsfallen.

Nu senast omkom en brittisk klättrare som kollapsat bara minuter efter att han nått toppen.

Kami Rita besteg Mount Everest första gången 1994 och har varit på jordens högsta punkt nästan varje år sedan dess. Några planer på att sluta har han inte, rapporterar nepalesiska medier.

– Jag kommer att fortsätta att bestiga Mount Everest för det är min passion, säger Kami Rita.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.