Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du flera röster från den välbesökta jobbmässan i Luleå – några av dem högutbildade ukrainare som febrilt söker arbete. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Ukrainska flyktingar eftertraktade i Norrbotten – se välbesökta mässan i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

”Kom och jobba hos oss!” Det är ropet som skallar från många företagare i Norrbotten. Under onsdagen samlades arbetsgivare från Luleå och Boden på Vetenskapens hus för att visa upp sig för arbetssökande. Många som kom var flyktingar från Ukraina.

De 30 företagen som var på plats behöver anställa 1 100 personer, sommarjobben inräkande.

-  Vi vänder oss till arbetssökande, sommarjobbsletare och karriärväxlare. Människor från Ukraina är ofta välutbildade och har ett väldigt driv, så det är en grupp vi vill nå, säger Monica  Barck Flygare, projektledare för ”Care For U Norr”, Luleå kommun.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Få i arbete

Det har gått ett år sedan en majoritet av flyktingarna från kriget i Ukraina kom till Sverige och trots politikernas löften om satsningar för att snabbt få dem i arbete är de flesta fortfarande arbetslösa, vilket SVT Nyheter berättat om.

Av drygt 30 000 ukrainare i arbetsför ålder har knappt 1 500 hittat arbete med hjälp av Arbetsförmedlingen, en siffra som motvarar fem procent.

– Min upplevelse, efter att ha varit på rekryteringsmässor i Stockholm, är att vi har lättare att erbjuda ukrainare jobb i Norrbotten än vad man har i södra Sverige. Därför vill också många flytta upp hit, säger Barck Flygare.

Hör de som söker jobb

Företagen och på rekryteringsmässan verkar i skiftande branscher inom till exempel turism, it och asfaltläggning. Även kommunerna och Migrationsverket söker personal.

I klippet hör du några av de högutbildade ukrainarna som söker jobb.

Ukrainska flyktingar i Norrbotten

Totalt 967 personer är inskrivna i länet:

  • Cirka 600 personer är i åldern 18-65 år.
  • Cirka 300 barn.
  • 40 personer är över 65 år.
  • Cirka 60 procent är kvinnor.
  • Flest bor i Boden, 276 personer, följt av Luleå med 208 personer.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet