Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du LKAB:s geofysiker Agneiszka Stoch om områdena som undersöks i sommar. Foto: Linus Nilsson/SVT

Mätningarna som kan avgöra Gällivares framtid

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren genomför LKAB geofysiska mätningar som kommer staka ut framtiden för hur Malmbergsgruvan kan komma att expandera i framtiden. Utanför en golfklubb i Malmberget har arbetet redan börjat.

På driving rangen står tre herrar och slår bollar, två äldre damer är precis på väg tillbaka till klubbstugan efter att ha avslutat en runda på 18-hålsgolfbanan i Malmberget.

Trots att regnet kommit och gått under dagen råder det en god stämning. Allt känns som en vanlig dag i juli.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Synar berget på två km djup

Men det finns spår redan i väggrenen utanför golfklubben att allt inte är som vanligt. Efter vägen mot Sikträsk har geofoner riggats och på vägen en dryg halv kilometer från de tre herrarna på driving rangen skickar en vibrotruck vibrationer ned i backen. Vibrationer som återvänder med viktig data över hur berggrunden ser ut två kilometer ned i backen.

– Datan kommer att användas för att skapa en 2-D karta som visar hur berggrunden ser ut, säger geofysikern Agneiszka Stoch.

Mätningarna avgör framtiden

LKAB har tidigare genomfört provborrningar i området kring golfbanan samt norra Mosebacke och data, eller informationen, som tas fram under sommarens mätningar är ett komplement till LKAB:s tidigare mätningar i området.

Förutom vid golfbanan undersöks även det område som nyligen rivits och avvecklats i Malmberget. Resultatet som går under namnet östra Malmberget kommer att ligga till grund för en 3-D modell som visar malmfyndigheterna i Malmberget.

– Ju mer data som vi samlar in desto bättre förutsättningar får vi för att bedöma hur gruvan ska kunna expandera i framtiden, säger Agneiszka Stoch.

Beslutet dröjer

Det är ännu ett långt och tidskrävande arbete innan LKAB kan fatta ett beslut om det är värt att gå vidare med en brytning av den malm som finns i västra Malmberget. Beslutet kommer att dröja år innan det är redo att basuneras ut.

I klippet nedan ser du de områden som LKAB undersöker under sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Mer i ämnet