– Han är ytterst ansvarig så han har gjort fel, säger Gunnar Selberg (C), kommunalråd i Kiruna. Hör mer om kritiken i videon ovan. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Efter vaccinfusket – Kirunas kommunalråd riktar hård kritik mot socialchefen

Uppdaterad
Publicerad

Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg (C) riktar skarp kritik till socialchefen Håkan Dahlqvist efter att fyra avdelningschefer i Kiruna gått före i vaccinationskön och fått ta del av överblivna doser.

Under onsdagen berättade SVT Norrbotten att fyra avdelningschefer i Kiruna fått ta del av vaccinslattar, trots att de inte jobbar ute i vården och därmed inte är prioriterade. Socialchefen Håkan Dahlqvist medgav att det var en felprioritering, men att man bara ville väl.

– Det gjordes under ambitionen att alla doser ska användas, säger Håkan Dahlqvist, socialchef.

Enligt Dahlqvist fanns det inga andra personer att tillgå än just dessa avdelningschefer. Vaccinet som har använts i Kiruna kommer i ampuller med fem doser i varje. Om till exempel tolv personer ska vaccineras blir det tre doser över.

Selberg (C) riktar skarp kritik mot socialchefen

Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg (C) riktar nu hård kritik mot Håkan Dahlqvist eftersom det inte fanns ett system för hur de överblivna vaccinationsdoserna skulle distribueras ut.

– Han har gjort fel som inte har sett till att det här systemet var på plats.

Men enligt socialchefen Håkan Dahlqvist var det omöjligt att ha ett system på plats då de inte visste om företeelsen när de fick vaccinet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.