Styrman är misstänkt för att ha undanhållit 4,6 miljoner. Hör kammaråklagaren om de misstänkta brotten i videon ovan. Foto: SVT

Mikael Styrman inför rätta igen: ”Det mesta är nonsens”

Uppdaterad
Publicerad

Det ser inte ut att bli tredje gången gillt att skaka galler för Ekfors krafts förre ägare Mikael Styrman. Han står visserligen åtalad, ännu en gång, för skattebrott i mångmiljonklassen. Men brotten ska ha inträffat mellan 2009 och 2011, vilket innebär en kraftig minskning av påföljden.

I dag, tisdag, inleds ännu en rättegång mot Övertorneås förre elbolagsdirektör Mikael Styrman som åtalats för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott i ett av koncernens bolag, Stor Stark, under åren 2009 till 2011.

Enligt Ekobrottsmyndigheten ska Styrman ha undanhållit 4,6 miljoner kronor i skatter och avgifter.

Kan slippa fängelse

Kammaråklagare Andreas Bogseth menar att om Styrman åtalats tidigare så hade han riskerat ett långt fängelsestraff, men eftersom det gått så lång tid kan han slippa undan med böter.

– Det har ju gått så lång tid och det innebär i sig en kraftig reduktion av påföljden. Det är inte ens säkert att det blir ett fängelsestraff den här gången.

”Det är nonsens”

Mikael Styrman, som suttit i fängelse i fyra år under två perioder, förnekar brott. I polisförhör säger han bland annat:

”Det mesta är nonsens. Det finns vissa faktiska omständigheter som kan vara riktiga, men det finns inget brott begånget av mig eller någonting som är begånget med uppsåt.”

”Jag hamnade på kriminalvårdsanstalten Kolmården 2009 varför jag hade problem att sköta bokföringen därifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.