Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Militärambulanser från F 21 i Luleå sätts nu in för att hjälpa till under coronakrisen. Foto: SVT/Jimmy BÄckström

Militärambulanser sätts in på grund av coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad
Två militärambulanser från F 21 samt en från I 19 kan rädda liv under coronakrisen. Fordonen ska bemannas med förare med sjukvårdsutbildning som ska jobba i skift.

Militärambulanserna är F 21:s sätt att försöka hjälpa till under coronaepedemin i Norrbotten och de kommer att placeras i Haparanda och Gällivare för att hjälpa till med akuta sjukdomstransporter.

Från och med måndag ska de gråa ambulanserna från början av 2000-talet vara i drift i så stor utsträckning som möjligt.

Motiverade för uppdraget

Troppchefen Amanda Arvidsson känner sig motiverad för uppdraget.

– Det känns bra att vi kan hjälpa till när civilsamhället har problem och jag tror att vi kan göra en insats. Vi vet inte hur utvecklingen kommer att se ut, men vi är beredda på det värsta. Vi har till och med genomfört kompletterande utbildningar för barn eftersom det egentligen inte ligger inom vårt ansvarsområde.

Föraren, som också är sjukvårdsutbildad, kommer att åka tillsammans med en lokal akutsjuksköterska.

Löser olika uppdrag

– De här militära ambulanserna är de som är mest civilanpassade. Det är lite äldre utrustning, men de har samma funktioner. Och vår personal kan assistera en sjuksköterska som också ska vara med, säger hon.

– Vi kommer att lösa olika uppdrag och bland annat omfördelningstransporter och det kan vara mellan olika städer. Det här är ett väldigt bra fordon som är bra i terräng eftersom det har så hög markfrigång och så går det att koppla in i våra militära flygplan också, säger Amanda Arvidsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet