Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör övningsledaren Stefan Smedman förklara varför norska soldater har nytta av att öva i Sverige. Foto: SVT

Tuffa snöförhållanden för militärer på storövning i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Den stora militärövningen ”Northern Wind” är i full gång. Dagens övningsscenario bestod i att de svensk-finska styrkorna försökte försena en framryckning av fienden, en norsk-amerikansk-brittisk brigad, som anfaller från öst.

Totalt medverkar 10 000 soldater i denna stora svenska vinterövning, där huvudscenariet är att Sverige med hjälp av Finland försvarar Norrbotten. Den fiktiva fienden anfaller från öst, från Haparanda och västerut.

Samma sätt att tänka

 Nu när övningen hunnit en bit på väg konstaterar den svenska övningsledaren Stefan Smedman att samarbetet med Finland fungerar utmärkt. Hans motsvarighet från Finland Jari Osmonen kan bara hålla med.

– Vi har samma sätt att tänka. Det har varit lätt att samarbeta, säger han.

”En utmaning”

Norge finns med på övningen med hela 4 500 soldater och för dem, som är vana vid betydligt mer bergig terräng, är det mer platta landskapet i östra Norrbotten en utmaning.

– De får övning i att navigera utifrån andra förutsättningar, samtidigt är de ju vana vid svåra snöförhållanden, konstaterar Stefan Smedman.

Snöförhållanden i östra Norrbotten sätter övningsdeltagarna på en del prov. Det är mer snö än på årtioenden och på myrar blött och sankt. Att åka skidor med tung packning och med blötsnö som fastnar tar på krafterna, konstaterar flera av deltagarna som vi pratade med.

Nöjd trots lite sömn

En av de deltagande svenska soldaterna, vagnschefen Jonas Lindström, var nöjd med övningen även om det så här långt in på övningen inte hade blivit många timmars sömn för hans del.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Northern Wind - militärövning i Norrbotten

Mer i ämnet