Dödsolyckan under Northern Wind – säkerhetsregler följdes inte

Uppdaterad
Publicerad

Under arméövningen Northern Wind var säkerhetsregeln att det skulle vara minst 50 meter mellan markbunden personal och stridsfordon. Något som inte tillämpades fullt ut och det slutade med att ett stridsfordon körde på ett tält och en kvinnlig soldat omkom.

Det var den 25 mars 2019 vid midnatt som olyckan inträffade i Överkalix. En kvinnlig soldat som låg och sov i ett tält omkom när ett stridsfordon 90 körde på tältet. I tältet befann sig fem personer i en spaningsgrupp från ett hemvärnsförband.

Förutom att den kvinnliga soldaten omkom så fastnade tre av de övriga under tältet mellan stridsfordon och den underliggande snön. De fick gräva sig ut men ingen av dem skadades fysiskt.

Taktiska situationen inte anpassad till säkerhetsregler

Enligt Haverikommissionen orsakades olyckan av att den tillämpade taktiska situationen inte var anpassad till de säkerhetsregler som gällde Säkerhetsregeln innebar att markbunden personals minsta avstånd till stridsfordon skulle vara 50 meter.

En regel som förutsattes fungera men på grund av motstridiga krav på taktiskt uppträdande medförde att regeln i praktiken inte tillämpades fullt ut. Enligt Haverikommissionen var bidragande orsak  till detta:

• Att terrängen i området för observationsplatsen inte erbjöd skydd mot stridsfordon

• Att den tidvis omfattande trafiken som förekom på vägen utom synhåll för patrullen minskade möjligheten för posten att kunna särskilja motorljuden

• Att spaningspatrullen inte hade full förståelse för Stridsfordon 90:s uppträdande i den aktuella terrängen.

Haverikommissionen har också gett förslag på förbättringar så att liknande olyckor undviks i framtiden.

Försvarsmakten om dödsolyckan

Statens haverikommissions uppgift är inte att utreda skuld- eller ansvarsfrågan utan deras utredningar handlar om att ta reda på varför det hände och hur det går att undvika att något liknande inträffar i framtiden. Händelsen är även polisanmäld och anmäls som eventuellt arbetsmiljöbrott.

I ett mejl till SVT Nyheter Norrbotten skriver Försvarsmakten bland annat att rapportens slutsatser och rekommendationer är relevanta. Försvarsmakten har även vidtagit åtgärder som till exempel utbildning av förbandsinstruktörer, stridsfordonskänndedom för berörd personal i samband med övningar där stridsfordon ingår och utbildningspaket införd vid officersutbildning.

Man vill även belysa att Försvarsmaktens Undersökningskommission och Statens Haverikommission har kommit fram till att ingen av aktörerna i stridsfordonet eller den grupp som blev påkörd har gjort något fel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Northern Wind - militärövning i Norrbotten

Mer i ämnet