En soldat under den stora militärövningen i östra Norrbotten fick en mast i huvudet den 18:onde mars Foto: Naina Helén Jåma / TT

Soldat fick mast i huvudet under stora militärövningen i Norrbotten

Publicerad

Under den stora militärövningen Northern Wind i östra Norrbotten fick en soldat en mast i huvudet. Soldaten blev både yr och illamående och tvingades sedan att uppsöka sjukvård.

Det var den 18 mars som en soldat skadades vid resning av Högantenn 2K. I samband med händelsen brast masten och delar av den träffade en soldat i huvudet. Efter detta ska soldat ha blivit yr och känt sig snurrig, samt illamående. Senare på kvällen spydde soldaten och tvingades uppsöka sjukvård.

Efter fyra nätter på sjukförläggningen bedömdes soldaten vara återhämtad och fick åka tillbaka till övningen. Två dygn senare uppfattades hon som förvirrad och frånvarande. Då kom det fram att hade soldaten spytt och ätit huvudvärkstabletter för att kunna fortsätta övningen. Soldaten fick därefter återtransporteras till akutmottagningen på Kalix sjukhus.

Totalt medverkar runt 10 00 soldater i den stora svenska vinterövning, där huvudscenariet är att Sverige med hjälp av Finland försvarar Norrbotten. Den fiktiva fienden anfaller från öst, från Haparanda och västerut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Northern Wind - militärövning i Norrbotten

Mer i ämnet