Arbetsmiljöverket åtalsanmäler Försvarsmakten efter dödsolyckan under brigadövningen Northern Wind 2019 i Överkalix. Det här är en arkivbild. Foto: Tomas Bengtsson / TT

Försvarsmakten åtalsanmäls efter dödsolycka vid militärövning i Överkalix

Publicerad

Försvarsmakten åtalsanmäls av Arbetsmiljöverket för misstänkt arbetsmiljöbrott efter händelsen där en kvinnlig soldat i 40-årsåldern omkom under brigadövningen Northern Wind 2019 i Överkalix.

Det var den 25 mars 2019 vid midnatt som olyckan inträffade i Överkalix. En kvinnlig soldat som låg och sov i ett förläggningstält omkom när ett stridsfordon modell 9040 A körde på tältet. I tältet befanns sig även fyra andra personer som ingick i samma spaningsgrupp som kvinnan, men de klarade sig utan fysiska skador.

Pekar på brister

Arbetsmiljöverket har efter dödsolyckan genomfört inspektioner och utrett händelseförloppet. Enligt Arbetsmiljöverket har Försvarsmakten inte följt alla bestämmelser i arbetsmiljölagstiftningen. Myndigheten pekar på brister i riskbedömning, kommunikation mellan olika förband och kunskaper hos deltagarna i militärövningen. Det har också framkommit att det fanns brister i den tekniska utrustningen som användes, bland annat saknades mörkerutrustning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northern Wind – militärövning i Norrbotten

Mer i ämnet