Övningsledaren: ”Man hörde rop från sidan från en soldat” Foto: SVT

Svensk soldat död i militärövningen Northern Wind

Uppdaterad
Publicerad

En svensk soldat har omkommit i samband med militärövningen Northern Wind utanför Överkalix. Kvinnan, som är i 40-årsåldern och hemmahörande i Jämtland, avled efter att ha blivit påkörd av ett stridsfordon 90 när hon var i ett tält.

Polis, ambulans och räddningstjänsten kallades till Granträsk utanför Överkalix, efter ett larm om en olycka vid 01-tiden på måndagen. Enligt Försvarsmakten ska en kvinna bekräftats avliden efter att ha blivit påkörd av ett stridsfordon 90. Den omkomna kvinnan är i 40-årsåldern och hemmahörande i Jämtland.

”Beskedet är smärtsamt och sorgset. Mina tankar går till den omkomna soldatens familj och vänner och till kamrater och kollegor vid förbandet. Det är nu viktigt att ta hand om varandra. Finnas där för att ge stöd och tröst. Parallellt med detta inleds också arbetet med att söka svaret på vad som orsakade olyckan, men också på att fortsätta verksamheten på ett säkert sätt. Jag och resten av Försvarsmakten är med er i denna svåra stund.” skriver Micael Bydén, överbefälhavare i ett pressmeddelande.

Krisstöd på plats

Enligt Försvarsmaktens presschef Philip Simon ska inga fler vara skadade. Krisstöd är upprättat och den inblandade personalen tas om hand på plats.

Hur kommer dödsolyckan att påverka övningen?

– Så klart är det mentalt tragiskt och våra tankar går till den omkomnes anhöriga. Om övningen fortsätter eller inte, eller om det kommer att ske någon form av förändring är för tidigt att säga. Övningsledningen tittar på det just nu.

Under eftermiddagen kom beskedet att övningen tar en paus för att återupptas senare under dagen.

– Det värsta har inträffat. En kamrat i Försvarsmakten har betalat det yttersta priset och mina tankar går till de anhöriga och vänner i förbandet, säger övningsledaren, överste Stefan Smedman.

Andra dödsolyckan på två år

Hur ovanligt är det med olyckor i samband med övningar?

– Tack och lov är det ovanligt att soldater omkommer. Senaste gången var för två år sedan, också det på en vinterövning i Norrbotten, säger presschefen Philip Simon.

Hur allvarligt ser ni på olyckan?

– Det är alltid allvarligt när soldater omkommer och en är en för mycket och vår ambition är nollvision.

I övningen Northern Wind deltar totalt cirka 10 000 personer varav cirka 3 000 personer är svenskar.

Flera olyckor

I går kolliderade två militärfordon – en bandvagn och en lastbil – på länsväg 716 mellan Orrträsk och Klinten i närheten av Kalix, i samband med övningen.

Anmälan om arbetsmiljöbrott upprättad

Polisen har upprättat en anmälan om arbetsplatsolycka och rubricerar ärendet som vårdslöshet i trafik samt vållande till annans död genom arbetsmiljöbrott. Enligt polisen ska nio personer varit inblandade i olyckan. Förundersökningen kommer att ledas av REMA- Riksenheten för miljö och arbetsmiljömål.

Anhöriga till den kvinnan som omkom är underrättade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer