Överkalixbor blev upprörda när de upptäckte att militären förstört deras skidspår under den stora vinterövning ”Northern Wind”. Foto: Privat

Försvaret förstörde längdspår i Överkalix under storövning

Uppdaterad
Publicerad

Försvaret stora vinterövning ”Northern Wind” pågår för fullt där 10 000 militärer just nu huserar i skogarna kring östra Norrbotten och ibland går det inte riktigt som planerat.

Maria Carlsson, som är ordförande för Överkalix IF:s skidsektion, fick ett samtal i går eftermiddag med en undran om hon visste om att delar av klubbens skidspår på plogats bort.

– Det är klart att man först blev lite överraskad innan man visste vad som hänt, berättar hon dagen efter händelsen.

Mänskliga faktorn

Det visade sig att i samband med att en antenn skulle sättas upp i skogarna runt Lappberget i Överkalix där klubbens skidspår är dragna så gick det lite fel. Den mänskliga faktorn i kombination med dålig lokalkännedom gjorde att försvaret helt enkelt tog fel på kartan och råkade ploga sönder skidspåret.

Rättade till spåret

– Så fort de förstod sitt misstag började de rätta till det, berättar Maria Carlsson som tycker att försvaret agerat på ett mycket bra och professionell sätt, och i morse vid halv sextiden fick hon ett samtal att området var återställt efter att soldater jobbat hela natten.

– Spåren måste dras och sätta sig lite, sedan är det bara att åka igen, förhoppningsvis är det klart under dagen avslutar Överkalix IF:s skidsektions ordförande Maria Carlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Northern Wind - militärövning i Norrbotten

Mer i ämnet