Soldater i norska Brigad Nord i en tidigare övning i Norge. Foto: Ole-Sverre Haugli /Norges försvarVisa alla (3)
Visa alla (3)

Stor del av norska armén övar i Sverige för första gången

Uppdaterad
Publicerad

Norge har skickat en hel militär brigad (4 500 soldater) till Sverige för att delta i storövningen Northern Wind som inleddes på måndagen. Det är första gången Norge övar med hel brigad i Sverige.

Natolandet Norge har bara en militär brigad – Brigad Nord med 4 500 soldater.

Nu övar den i Sverige för första gången. Det handlar om övning av strid i vinterförhållanden.

Senast Norge övade i Sverige var september 2017. Då deltog endast 60 hemvärnssoldater.

– Vi har aldrig varit i Sverige med ett så här stort förband tidigare, säger överstelöjtnant Per Espen Strande som är talesperson i Norges armé.

Den norska brigaden består av både yrkessoldater och värnpliktiga. Storövningen Northern Wind 2019 inleddes på måndagen i Norrbotten nära finska gränsen och pågår i drygt en vecka.

Övningsområdet sträcker sig från Haparanda och norrut längs finska gränsen.

Arméövning markerad röd 18-27 mars 2019. Flygvapenövning markerad svart 22-27 mars 2019. Foto: SVT Design/Försvarsmakten

Marinkårssoldater

Närmare 10 000 soldater deltar i övningen Northern Wind. USA och Storbritannien skickar marinkårssoldater till Northern Wind.

Den brittiska styrkan Royal Marines är experter på strid i kyla. De amerikanska marinkårssoldaterna ingår i en roterande styrka som är baserad i Norge.

Den norska, amerikanska och brittiska styrkan består av över 5 000 soldater och ska öva vid finska gränsen. Det har aldrig skett tidigare.

– Det är en fantastisk möjlighet för den norska brigaden att öva på bortaplan som ett system. Man har integrerat Natoallierade. Man slåss under kärva vinterförhållanden mot en kvalificerad motståndare, säger överstelöjtnant Per Espen Strande.

Amerikanska marinkårssoldater under en övning i Finnmark i Norge 2017. Foto: Ole-Sverre Haugli/Norges försvar

Förhandslagring

Amerikanska marinkåren har förhandslagrad stridsmateriel i grottor i Tröndelag för att kunna sätta in det snabbt vid en eventuell konflikt i Norden.

Natos partnerland Finland deltar med 1 500 soldater från armén.

– Det är en viktig övning för oss att stärka vår försvarsförmåga. Vi ska träna vår brigad i den här miljön under anfalls- och försvarsstrid, säger överstelöjtnant Johan Skiöld.

Norska armén består av sammanlagt av 8 500 soldater varav 4 300 värnpliktiga.

Parallellt med arméövningen Northern Wind den 22-27 mars genomförs Flygvapenövning 2019 i norra Sverige mellan Sverige och Finland.

Den senaste svenska storövningen var Aurora i september 2017. Det var den största militärövningen i Sverige på mer än 20 år.

Då övade mer än 20 000 soldater från Natos partner- och medlemsländer i Sverige.

Källa: Norges Försvarsmakt/SVT/Försvarsmakten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer