Rysslands president Vladimir Putin i östra Sibiren den 13 september 2018 för att övervaka militärövningen Vostok 2018 som uppges vara den största ryska övningen på 40 år. Foto: Alexei Nikolsky/Sputnik/Kreml via APVisa alla (4)
Visa alla (4)

FOI: Ryssland övar på att börja och genomföra storskaliga krig

Uppdaterad
Publicerad

Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) uppger att Ryssland övar att påbörja och genomföra storskaliga krig. Ryssland har tidigare varit inriktade på att hantera småskaliga konflikter, skriver FOI i en rapport.

Det är försvarsdepartementet som gett FOI uppdraget att analysera och bedöma Rysslands militära avsikter.

Rapporten ”Training for War – Russia’s Strategic-level Military Exercises 2009–2017” blev färdig i november. På måndagen informerade FOI på bred front om rapporten i ett pressmeddelande och via Twitter.

Rapporten handlar om Rysslands strategiska militära övningar. De genomförs en gång per år i något av de fyra väderstrecken och tränar förmågan att kunna föra krig över stora delar av en kontinent, uppger FOI. 

– Ryssland förbereder sig för att utkämpa regionala krig som kan bli utdragna, mot tänkta aktörer av storleksordningen Kina eller Nato, säger forskningsledare Johan Norberg som skrivit rapporten.

Rysslands, Kinas och Mongoliets flaggor på militärfordon under militärövningen Vostok 2018 i östra Sibiren i Ryssland den 13 september 2018. Foto: AP/Sergei Grits

Växer i omfattning

Rapporten bygger på ryska öppna källor, främst från det ryska försvarsministeriet. Enligt FOI har omfattningen av de ryska årliga militära storövningarna ökat från 2009 till 2018.

År 2017 meddelade ryska försvarsministeriet att cirka 10 000 ryska soldater deltog i en strategisk övning (Zapad 2017) i det västra militärdistriktet.

Året därpå samlades 300 000 i motsvarande militärövning (Vostok 2018) i de östra delarna av landet, enligt ryska uppgifter.

Men man bör vara skeptiskt till de uppgivna siffrorna, anser Johan Norberg.

– Med tanke på att det 2017 bara var 10 000 och året därpå var 300 000 så verkar det mycket. Det inte så att man bara har 10 000 som utbildas ett år och 300 000 ett annat år, säger han till SVT Nyheter.

Även Kina och Mongoliet deltog i Vostok 2018. FOI:s bedömning är att det i huvudsak är politiskt och har liten betydelse för Rysslands militära förmåga.

Rysslands president och en kinesisk soldat under militärövningen Vostok 2018 i östra Sibirien i Ryssland den 13 september 2018. Foto: Alexei Nikolsky/Sputnik/Kreml via AP

FOI uppger att de ryska väpnade styrkorna har förbättrat sin stridsberedskap; att snabbt gå från ”vardagsverksamhet” i fred – till att kunna lösa stridsuppgifter i ett krig

– Det viktiga är att man tränar den militära hjärnan och nervsystemet. Musklerna finns där. Hjärnan ser man alltid till att hålla igång, säger Norberg.

Presidenten ger order

Sedan 2013 genomför Ryssland systematiskt beredskapskontroller så att förband ska komma igång snabbt. Man kontrollerar att alla är på plats och beredda.

– Då är man beredd om någon ringer och säger att nu är det dags. Man gör det från högsta nivå och nedåt – och några gånger per år från presidenten som också är överbefälhavare. 

Kinesiska stridsvagnar under militärövningen Vostok 2018 i östra Sibirien i Ryssland den 13 september 2018. Foto: AP/Sergei Grits

Natos storövningar

Även försvarsalliansen Nato har genomfört sin största militärövning sedan kalla kriget tog slut. Trident Juncture 2018 som ägde rum i Norden under senhösten 2018 omfattade över 50 000 soldater, enligt tidigare uppgifter från Nato. 

Året innan genomfördes militärövningen Aurora 17 som då var den största militärövningen i Sverige på över 20 år. Över 20 000 personer från åtta länder deltog.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet