Foto: Jessica Gow / TT & Fredrik Sandberg / TT

Miljöpartiet KU-anmäler näringsministern för gruvuttalanden

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet KU-anmäler näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson för uttalanden om gruvdrift.

Näringsministern har i intervjuer sagt att Socialdemokraterna älskar gruvor och att opartiskhet kring beslutet om att tillåta en gruva i Gállok inte är möjligt.

– Vi tycker att det är viktigt att beslutet går rätt till och att det hanteras sakligt och opartiskt, säger Amanda Palmstierna, näringspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Miljöpartist grundar sin KU anmälan mot Thorwaldsson på två uttalanden som han gjort under de senaste månaderna.

Näringsministern har uttryckt sig positiv till att öppna fler gruvor i Sverige och sa i en intervju med TT att Socialdemokraterna älskar gruvor.

Samtidigt ligger ärendet om att tillåta järnmalmsbrytning i Gállok utanför Jokkmokk på regeringens bord och ett beslut väntas i mars 2022. I en intervju med Sameradion från den 20 januari svarar Thorwaldsson så här på frågan om han kan vara opartisk: ”Nej, det finns inget som är opartiskt, det är en dröm att det finns människor som är opartiska.”

”Gäller båda uttalandena”

Miljöpartiet pekar i KU-anmälan på att grundlagen säger att en minister som ansvarar för ett ärende ska agera sakligt och opartiskt samt och vara återhållsam i sina uttalanden.

– Det gäller båda de här uttalandena samtidigt som man ska avgöra i ett stort och omdebatterat gruvärende som kommer att få en stor påverkan på många människor och på miljön. Då tycker vi att det är viktigt att beslutet går rätt till, säger Amanda Palmstierna, riksdagsledamot och näringspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

I samband med att Karl-Petter Thorwaldsson tillträdde kom uppgifter om att han eventuellt kunde vara jävig i sin statsrådsroll eftersom han kom direkt från ett jobb som rådgivare för stålbolaget SSAB. Miljöpartiets KU-anmälan gäller dock inte den frågan.

Tror på framtida samarbete

Sedan Miljöpartiet lämnade regeringen i november har skiljelinjerna mellan de båda partierna blivit tydligare, bland annat när det kommer till just druvdrift. Men Amanda Palmstierna tror inte att KU-anmälan kan öka splittringen mellan de forna regeringspartierna eller göra det svårare att samarbeta igen i framtiden.

– Jag tycker att det är ganska rimligt att partier har olika politik, sedan får man sätta sig ner och förhandla och försöka komma överens om kompromisser. Vi har samarbetat mycket kring mineralfrågor i form av återvinning och forskningsprojekt så jag tror absolut att vi kommer att kunna ha ett gott samarbete framöver, säger hon.

Thorwaldsson: ”Svarar självklart på frågor”

SVT har pratat med Karl-Petter Thorwaldsson.

– Jag har noterat att Miljöpartiet har lämnat in en KU-anmälan och jag svarar självklart på de eventuella frågor som konstitutionsutskottet kan ha, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu väntas ett beslut om Kallak. Frågan har präglats av flera år av stridigheter. I klippet får du en genomgång av alla turerna på 60 sekunder. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer