Det var natten till söndagen som en lastbilschaufför omkom när den lastade malmbilen välte i Peräjävaara i Pajala kommun. Foto: SVT

Sorg efter dödsolyckan – i dag hölls minnesstund

Uppdaterad
Publicerad

I dag håller gruvbolaget Kaunis Iron en minnesstund för den chaufför som natten till söndag förolyckades när den lastade malmbilen han körde välte i höjd med Peräjävaara i Pajala kommun.

Det råder förstämning hos gruvbolaget Kaunis Iron efter helgens olycka, där en av chaufförerna som kör malmbilarna mellan gruvan i Kaunisvaara och omlastningsstationen i Pitkäjärvi utanför Svappavaara omkom.

Lastbilarna sår stilla

Ledning och personal samlades i dag klockan tio på gruvområdet för att hedra den omkomne mannen som är i 45-års åldern. I Junosuando där gruvbolaget har sin trafikcentral stod på måndagsförmiddagen lastbilarna parkerade. Det är inte bekräftat men transporterna verkar i nuläget vara stoppade. SVT:s team på väg till Pajala mötte heller ingen malmtransport efter vägen, vilket är ovanligt.

Stöd till anhöriga

Olyckan inträffade 04.30 natten till söndag, på länsväg 395 i höjd med Peräjävaara, norr om Pajala.  Efter olyckan gick företaget ut med ett pressmeddelande där man bland annat berättade att man prioriterade ”stöd och kontakt med anhöriga till den omkomne samt att ta hand om vår personal på bästa möjliga sätt”.

Avspärrad olycksplats

Olycksplatsen är fortsatt avspärrad under måndagen och ett vaktbolag bevakar så att inte obehöriga ska komma nära.

– Det har snöat lite grand på olycksplatsen så det är svårt att se spår av själva avåkningen, säger Thommy Johansson, SVT:s reporter på plats.

Han beskriver hur själva lastbilssläpet ligger på sidan i diket medan hytten ligger upp och ned.

Halt på platsen

Det är i dagsläget inte känt vad som orsakade olyckan, men en förundersökning om vållande till annans död eller brott mot arbetsmiljölagen har inletts.

Enligt räddningsmanskapet var det mycket halt på olycksplatsen och  man fick gräva sig fram till chauffören i den omkullvälta lastbilen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.