Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet tar Gällivares kommunalråd Jeanette Wäppling (V) med oss till sina favoritplatser i kommunen. Foto: Hans Sternlund / SVT

Många vill flytta norrut – nu ska Gällivare klättra i popularitet

Uppdaterad
Publicerad

Många svenskar kan tänka sig att flytta norrut enligt en ny undersökning, men få skulle välja Gällivare.

Nu startar kommunen en marknadsföringskampanj för att ändra på det.

Det är LKAB som har låtit Novus göra en opinionsundersökning bland ett tusen svenskar om intresset att flytta till platserna där de nya industrijobben skapas.

Var tredje tillfrågad svensk kan tänka sig att flytta norrut enligt undersökningen.

När de ombeds att välja vilken ort de helst skulle flytta till blev utfallet enligt följande: Umeå 42 procent, Luleå 27 procent, Skellefteå 14 procent, Kiruna åtta procent och Gällivare fyra procent.

”Måste nå ut med det fantastiska”

Jeanette Wäppling (V), kommunalråd i Gällivare tror att det helt enkelt handlar om att de inte har fått ut budskapet och Gällivares förtjänster.

– Den här undersökningen visar att vi måste bli bättre på att nå ut med det fantastiska som finns i Gällivare, säger hon.

Kommunen är i startgroparna att dra igång en marknadsföringskampanj. Men det handlar inte om att lansera en ny kommunslogan i stil med ”Friska Gällivare” som togs ur bruk för tjugotalet år sedan.

Den här gången ska man göra ett utförligt grundarbete med att förankra ett nytt platsvarumärke.

– Vi ska jobba med föreningar, näringsliv och de som bor här och arbeta fram vad som är kärnan i Gällivare kommun. Vad är det som är så fantastiskt här, säger Jeanette Wäppling.

I klippet tar hon med oss runt i Gällivare och visar sina topp-tre-ställen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Industriboomen i norr

Mer i ämnet