Tre knivar som polisen tagit i beslag. Minst två av dem användes vid dödandet av 20-årige Reza Hoseini, enligt den tekniska undersökningen. Foto: Polisens förundersökning

Minst två knivar användes i bussmordet i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen inleddes rättegången där en 47-årig pappa och hans två söner står misstänkta för bussmordet i Kiruna. Försvaret hävdar självförsvar men enligt åklagaren har de misstänkta knappt fått en skråma – medan offret höggs ihjäl brutalt.

Det var den 15 juli som Reza Hoseini blev dödad med över 90 knivhugg på en parkerad buss i centrala Kiruna. Ombord på bussen satt åtta andra personer som tvingades se på hur 20-åringen höggs ihjäl framför dem.

Hålls bakom stängda dörrar

I dag inleddes rättegången som förväntas pågå under totalt åtta dagar. En 47-årig pappa och hans två söner på 15 och 17 år är misstänkta för mord, sönerna är även misstänkta för övergrepp i rättssak. Luleå tingsrätt fattade dock beslut om att genomföra rättegången bakom stänga dörrar med hänvisning till de inblandades låga ålder.

Bussmordet i Kiruna

Hävdar självförsvar – fick inga skador

Den misstänkte pappans försvarsadvokat, Frida Larsson, anser att pappan bör frikännas helt då han endast använt sig av självförsvar. 15-åringen erkänner gärningen men hävdar även han nödvärn.

Men åklagaren Lindha Strömberg köper inte deras förklaringar. I videon ovan hör du varför och varför åklagarna kan slå fast att minst två knivar har använts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bussmordet i Kiruna

Mer i ämnet