Hör vår reporter Hans Sternlund berätta mer om rättegången kring det brutala bussdådet i Kiruna. Foto: Hans Sternlund/SVT

I dag startar rättegången för bussmordet – 25 vittnen kallade

Uppdaterad
Publicerad

I dag startar rättegången där en pappa och hans två söner står åtalade för att gemensamt ha dödat Reza Hoseini på en parkerad buss i Kiruna i somras.

Det är totalt åtta dagar avsatta för förhandlingarna som kommer att äga rum i Luleå. Det är också 25 vittnen som ska höras kring händelsen, varav flera blev vittne till själva dådet på bussen.

Starkaste bevisningen: En filmsekvens

En av dem har filmat en del av skeendet med sin mobiltelefon, vilket nu är en del av åklagarnas starkaste bevisning.

Rättegången hade en sorts prolog i Kiruna i torsdags förra veckan då tingsrätten bland annat behandlade en åtalspunkt som gällde ett tidigare olaga hot från pappan mot en person som han trodde träffade hans fru.

Idag måndag inleds förhandlingarna i Luleå med yrkanden och sakframställningar från åklagarna Lindha Strömberg och Fredrik Hannu. Därefter ska busschauffören och ett vittne från bussen höras. De är kallade som målsägande eftersom de säger sig ha blivit hotade av sönerna.

Pappan och sönerna hörs dagen efter

I morgon tisdag och onsdag förmiddag ska de tilltalade, alltså pappan och sönerna, höras. Därefter ska rätten höra de poliser som först var på plats. Det fanns en patrull som bara var 200-300 meter från bussen när larmet kom.

Rättegången tar sedan paus och återupptas onsdagen den 18 november.

I videon ovan berättar vi mer om förutsättningarna för rättegången och ställer två nyckelfrågor till åklagaren Fredrik Hannu och den åtalade pappans advokat Frida Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.