Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör åklagaren Lindha Strömberg om varför hon tror att motivet är hedersrelaterat. Foto: SVT

Åklagaren om mordet på 20-årige Reza: ”99 skarpkantade skador”

Uppdaterad
Publicerad

En 47-årig pappa och hans två söner, 15 och 17 år gamla, åtalas för mord på 20-årige Reza Hoseini som knivhöggs över 90 gånger på en buss i Kiruna. Enligt åklagaren är ett av motiven bakom det misstänkta mordet att bevara familjens heder.

Det var strax efter klockan 21.00 på onsdagskvällen den 15 juli som Reza Hoseini jagades in på en buss av tre män, en pappa och hans två söner, och misshandlades och knivhöggs med över 90 knivhugg, enligt åklagarens stämningsansökan.

Åklagaren anser att gärningen har varit synnerligen hänsynslös då de tre misstänkta männen har varit i numerärt överläge, angripit Reza på en allmän plats, misshandlat och slagit honom i ett trångt utrymme – och fortsatt trots att han fallit till golvet.

Använde hemmasnickrade knivslidor

Enligt åklagaren har gärningen varit noggrant planerat och i stämningsansökan framkommer det att de tre misstänkta männen använt handskar, bandage och hemmasnickrade knivslidor.

– Jag menar att pappan och sönerna tillsammans och i samförstånd har dödat 20-åringen, på ett mycket grovt sätt i en offentlig miljö. Alla tre är inblandade och utredningen visar att två av dem har använt knivar medan den tredje har varit delaktig på annat sätt i planeringen och utförandet av gärningen, säger kammaråklagare Lindha Strömberg.

Sönerna är även åtalade för övergrepp i rättssak mot två vittnen på platsen. Enligt åklagaren ska de ha hotat vittnena att inte ringa polisen. I ett av fallen valde ett vittne till och med att avbryta samtalet på grund av rädsla.

Åklagaren: De ville bevara familjens heder

Enligt åklagaren har brottet tydliga hedersmotiv och ett av motiven bakom det misstänkta mordet har varit att bevara familjens heder.

– Pappan upplevde att 20-åringen hade haft en relation med pappans fru. Hedersmotivet är en försvårande omständighet, säger kammaråklagaren Lindha Strömberg.

Den äldre sonen vidgår delar av händelseförloppet och medger ansvar för misshandel medan den yngre erkänner brottet. Båda sönerna hänvisar dock nödvärn. Pappan har dock förnekat brottet från start.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt bussmord i Kiruna

Mer i ämnet