Kammaråklagare Lindha Strömberg hävdar att det även förekommit övergrepp i rättssak i samband med bussmordet i Kiruna. Foto: Hans Sternlund/Jimmy Bäckström/SVT

Vittnen hotades efter bussmordet i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Det handlar om anklagelser om mord, men även om övergrepp i rättssak i åtalet om bussmordet i Kiruna.

De två tonårssönerna ska ha hotat två vittnen för att de inte skulle ringa polisen.

En pappa och hans två tonårssöner har åtalats för mord efter att en annan man knivmördats med 99 hugg på en lokalbuss i Kiruna den 15 juli år.

Men åtalet innehåller också två fall av övergrepp i rättssak – hot för att vittnen inte skulle ringa polisen och senare lämna uppgifter vid förhör.

Bussmordet i Kiruna

”Blev väldigt rädda”

Kammaråklagare Lindha Strömberg menar att en av tonårssönerna uppmanade en man att hålla tyst om vad han sett samtidigt som han höll en kniv synlig i handen.

– Vittnet blev naturligtvis väldigt rädd efter att ha bevittnat händelsen i bussen En kvinna hade redan ringt polisen, men hon blev så rädd av hotet att hon lade på luren, säger hon och fortsätter:

– Det här är ju ett brott som skett inför allmänheten så det finns många ögonvittnen till själv gärningen och till hur målsäganden jagades in i bussen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bussmordet i Kiruna

Mer i ämnet