Efter en kommunikationsmiss dök polisen aldrig upp till arbetsplatsolyckan på SSAB. Foto: SVT

Missen: Polisen larmades aldrig till olycksplatsen på SSAB

Uppdaterad
Publicerad

Polisen dök aldrig upp på olycksplatsen inne på SSAB på måndagseftermiddagen – trots att tre män blev exponerade för kalk. Anledningen är en kommunikationsmiss mellan SOS och polisen.

Klockan är 14:32 när SOS Alarm får in ett larm om en händelse inne på SSAB:s område. Händelsen beskrivs som utsläpp farligt ämne.

Samma beskrivning får även journalister och polisen, vilket betyder att ingen anar att det rör sig som en arbetsplatsolycka – trots att det senare kommer fram att tre män i 50-årsåldern förts till Sunderby sjukhus varav två vårdas på IVA.

Under tisdagen kunde två av de drabbade lämna sjukhuset och den tredje personen är kvar för observation.

Hack i larmkedjan

I normala fall åker polisen alltid ut på arbetsplatsolyckor men den här gången har det alltså uppstått en kommunikationsmiss mellan SOS och polisen.

– SOS får in det här initialt som ett vårdärende och det framkommer alltså inte i larmkedjan att det handlar om en arbetsplatsolycka, säger André Westberg, vakthavande befäl vid polisen.

Polisen: ”Hade nog prioriterats som en etta”

Detta leder till att polisen aldrig dyker upp på olycksplatsen trots att en arbetsplatsolycka har inträffat, och därmed bör utredas.

Om ni hade fått reda på att det rör sig om en arbetsplatsolycka – hade ni åkt då?

– Jajaja. Det här hade nog prioriterats som en etta i vårt system, alltså att vi ska omedelbart till platsen.

Ingår inte i uppdraget att larma polisen

Sos Alarm säger till SVT Norrbotten att de har följt sina rutiner då de inte har något formellt uppdrag att anmäla arbetsplatsolyckor till polisen.

– Vi larmar inte ut ett samverkansärende som går ut till tre aktörer som vid trafikolyckor, säger Sara Hummerdahl, pressansvarig på SOS Alarm.

Vi har rapporterat om flertalet arbetsplatsolyckor som gått via polisen, hur kommer det sig att det inte sker den här gången?

– Det är möjligt att det görs vid vissa tillfällen men det finns ingen rutin på att göra det då vi inte har ett sådant uppdrag.

Även SSAB:s presskommunikatör, Karin Edfast, säger att de har följt sina rutiner under händelseförloppet.

– Våra rutiner är att ringa SOS Alarm och sedan skickar de de enheter som krävs.

Dagen efter undersöks platsen

Eftersom att polisen aldrig larmades ut under måndagen så anländer miljöbrottsutredare till olycksplatsen först idag, tisdag. De har även upprättat en anmälan kring händelsen.

– De kommer mest troligt att begära ut tekniker och göra en bedömning vad de kan göra, säger André Westberg, vakthavande befäl vid polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.