Laserpekare med grön laser i mörker. Genrebild. Foto: TT

Försök till grov misshandel i Boden – sköt grön laser mot bilister

Publicerad

Polisen i Luleå/Boden har upprättat en anmälan om försök till grov misshandel efter att en person skjutit grön laser mot flera bilister i Sävastområdet. En målsägare ska ha träffats.

Det var vid 01-tiden under natten mot tisdag som en polispatrull larmades ut till bron som går över riksväg 97 via Sävastvägen.

– Enligt inringare stod en person uppe på bron och sköt med grön laser mot den förbipasserande trafiken, säger Henrik Fahlén, RLC-befäl vid polisens ledningscentral.

En träffad – två brott

En person ska ha blivit träffad och en anmälan om försök till grov misshandel samt en anmälan gällande brott mot strålskyddslagen upprättades.

Polispatrullen som åkte ut till platsen bar skyddsglasögon när de sökte av och kontrollerade personer i området.

– Någon laserpekare hittas dock inte, säger Marie Andersson, polisens presstalesperson.

Fängelse på straffskalan

Det krävs tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten för att hantera starka laserpekare i laserklass 3R, 3B och 4. Den som skjuter med grön laser i ögat så att skador uppstår kan dömas till misshandel, alternativt grov misshandel:

”Den som tillfogar en annan person kroppsskada, sjukdom eller smärta eller försätter honom eller henne i vanmakt eller något annat sådant tillstånd, döms för misshandel till fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, till böter eller fängelse i högst sex månader”, står det i brottsbalkens tredje kapitel, femte paragraf.

Alternativ brottsrubricering kan vara vållande till kroppsskada.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer