Spår av en misstänkt illegal jakt på järv har upptäckts i Norrbottens. Bilden visar en snögrop på platsen där spår från järv konstaterats. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten/SVT

Misstänkt illegal jakt på järv

Publicerad

Skoterförare misstänks ha jagat en järv – i minst en mil – och sedan kört ihjäl den. Händelsen är polisanmäld av länsstyrelsen.
– Det är ett mycket plågsamt jaktsätt att hetsjaga djuret och till slut kör över det, säger rovdjurshandläggaren.

Spår av minst två skotrar som tycks ha förföljt och dödat en järv har i veckan upptäckts i naturreservatet Stubba, norr om Porjus.

Det var efter ett tips som Länsstyrelsens naturbevakare besökte platsen och kunde konstatera en misstänkt illegal jakt på järv.

”Plågsamt jaktsätt”

Spåren tyder på att järven har förföljts minst en mil. På platsen hittades blod och hår från järv.

– Det är ett mycket plågsamt jaktsätt att hetsjaga djuret och till slut kör över det med skoter, säger rovdjurshandläggare Alexander Winiger, vid Länsstyrelsen i Norrbotten.

Enligt Alexander Winiger ligger fallplatsen där järven dött knappt en och en halv mil från Porjus samhälle.

–  Det är anmärkningsvärt. Det visar hur lite gärningsmännen bryr sig om att händelsen kan uppdagas, trots att det är höga straff för grovt jaktbrott.

Järvstammen har svårt att växa

Ifjol konstaterade Länsstyrelsen i Norrbotten fyra falll av misstänkt illegal jakt på järv. Ett fall i Pajala, två i Gällivare, och ett i Arjeplog.

– I Arjeplog hittade vi en fälla gillrad med kött och när det gäller ett av fallen i Gällivare så hittade vi även den döda järven. Den hade körts ihjäl av skoterförare, säger Alexander Winiger.

Händelsen med den ihjälkörda järven i Gällivare inträffade i februari förra året.

– Att bedöma omfattningen hur ofta det sker illegala jaktbrott mot järv är väldigt svårt att säga. Men vi kan konstatera att järvstammen i Norrbotten har svårt att få fotfäste i stora delar av länet, säger Alexander Winiger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Illegal rovdjursjakt

Mer i ämnet