Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
AR (augmented reality) låter unga smygkika på mönstringen i Snapchat. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Nu kan du besöka ett mönstringskontor i Snapchat

Publicerad

Den närmaste tiden kallas 414 ungdomar i Norrbotten till mönstring. Nytt för i år är att man även kan besöka ett mönstringkontor på sociala medier.

Totalförsvarets rekryteringsmyndighet kallar i år dubbelt så många 18-åringar till mönstring jämfört med 2017 då plikten återinfördes. Nu gör Rekryteringsmyndigheten ett försök att underlätta och avdramatisera mönstringen. Det gör man genom att göra det möjligt att besöka ett mönstringskontor i Snapchat.

I Norrbotten handlar det om 414 ungdomar.

– Mönstringen kan lätt bli ett stressmoment för 18-åringarna. De har kanske ingen förälder eller släkting som mönstrat och många vet inte vad som händer under en dag på mönstringskontoret. Det är en skyldighet att mönstra om man blir kallad så det är viktigt att alla är väl förberedda och vet vad som gäller. Att uppleva mönstringsprocessen i Snapchat innan de kommer till oss hoppas vi kan bidra till en positiv upplevelse, säger Sofie Engström, kommunikationschef på Rekryteringsmyndigheten.

Totalt i Sverige kommer 13 000 18-åringar att kallas, det är dubbelt så många som när värnplikten återinfördes. Läs mer på Rekryteringsmyndighetens hemsida.

Från mönstringsunderlag till utbildningsstart – så funkar det!

Visa

På våren det år ungdomarna fyller 18 år ska de svara på frågorna i mönstringsunderlaget. Rekryteringsmyndigheten använder svaren för att bedöma vilka som ska kallas till mönstring. I maj får alla som har svarat på frågorna i mönstringsunderlaget besked om de ska mönstra eller inte. Kallelsen till mönstring kommer drygt två månader innan mönstringsdagen. I kallelsen står det när och var man ska mönstra. Mönstringen av en årskull ungdomar startar på hösten samma år och avslutas under våren året efter. Grundutbildningen genomförs efter att ungdomarna har avslutat sina gymnasiestudier. Utbildningen genomförs av Försvarsmakten och är 4-11 månader lång beroende på vilken befattning i krigsorganisationen man är inskriven till.

De som inte blir kallad till mönstring eller som kommer på senare i livet att de vill göra grundutbildningen kan själva ansöka om att få pröva. Ansökan är öppen året om.

Oavsett om du har blivit kallad till mönstring eller själv ansökt om att få pröva genomför du grundutbildningen med värnplikt på samma villkor.

Källa/ Rekryteringsmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer