Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Sanam Gharaee, mamma till 8-åriga Tintin som mördades av sin pappa, om kampen hon förde för sin son och nu för andra barn. Foto: Tomas Hallstan/SVT

Mördade 8-åringens mamma kräver förändringar: ”Måste föra Tintins talan”

Uppdaterad
Publicerad

Ett halvår har gått sedan 8-åriga Tintin i Luleå mördades av sin pappa, där han påstår att det är efter en lång vårdnadstvist. Flera utredningar för att stoppa att något liknande sker igen har kommit – men Tintins mamma vill se mer.

– Det är verkligen inte tillräckligt, säger Sanam Gharaee.

I början av januari väntar Sanam Gharaee på att Tintin ska komma ut från pappans lägenhet på Porsön i Luleå efter två timmars umgänge.

När varken sonen eller pappan svarar i telefon kontaktar hon socialtjänsten och ringer 112. Fyra timmar senare går polisen in i lägenheten och hittar Tintin död i badkaret.

Pappan grips i lägenheten och erkänner, tre dagar före rättegången, att han mördat sin son. Motivet ska ha varit vårdnadstvisten.

Tintins första år bodde föräldrarna i Sundsvall och när han var ett år började den uppslitande vårdnadstvisten.

Umgänge trots larm

Mammans larm om att Tintin inte ville umgås med sin pappa kunde även styrkas av larm från polisen, skolan och anhöriga. Men beslutet kort innan Tintins död var att han skulle umgås två timmar med sin pappa, varannan lördag och söndag.

Domstolarna bedömde inte att sonens oro för att träffa sin pappa övervägde rätten till en god relation med båda sina föräldrar.

Mötet med statsministern

Nu kämpar Sanam Gharaee för lagförändringar för att stoppa barn från att behöva umgås med våldsamma föräldrar i framtiden.

Hon är kritisk till de utredningar som redan presenterats som ska stoppa barn från umgänge med våldsamma föräldrar, eller behöva bevittna våld.

I veckan besökte hon Almedalen och träffade bland annat Märta Stenevi (MP) och Ulf Kristersson (M).

– Det är inte bara jag som är otålig utan även alla mammor och barn som än i dag, varje dag, behöver leva med samma oro och rädsla som jag och Tintin tvingades leva med. Det måste gå snabbare.

Lyssnade Ulf Kristersson på det?

– Jag fick en nick, men inga löften än så länge.

Specialistdomstolar

Mordet på 8-åriga Tintin väckte starka reaktioner och startade uppropet Lex Tintin. Föreningen kräver bland annat specialistdomstolar, och i klippet ovan hör du Sanam Gharaee berätta om hur kämpar för Tintins skull.

Som det är nu i Sverige hörs barn inte själva i domstol vid vårdnadstvister och Sanam Gharaee känner att domstolen inte trodde på henne.

Tintin ville själv prata med domaren och Gharaee tror att det hade gjort stor skillnad.

– Det blir helt annorlunda om det är barnet man pratar med. Av den anledningen är det också viktigt att vi har specialistdomstolar som kan prata med barn – det har våra grannländer redan nu, säger Sanam Gharaee.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.