Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I dag, fredag, börjar rättegången mot pappan som åtalas för att han mördat sin 8-åriga son Tintin. Hör SVT:s reporter förklara omständigheterna. Foto: Fredrik Sundvall /Foto i Norr

Mordet på 8-åriga Tintin – i dag åtalas pappan

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrarnas vårdnadstvist pågick i nästan hela 8-åriga Tintins liv – och det slutade med att han hittades död i sin pappas lägenhet. Trots att det är tre månader sedan är polisens avspärrning fortfarande kvar och i dag åtalas pappan för mord.

Den 8 januari står Tintins mamma och väntar på att sonen ska återlämnas efter ett besök hos pappan. Till slut ringer hon polisen och när patrullen går in i lägenheten hittar de sonen avliden i badkaret.

Det blir starten på ett fall som skakat Luleå och gjort att statsministern öppnat upp för en lagändring.

Mordet på 8-årige Tintin i Luleå

Fackeltåg till tingsrätten

Efter mordet tågade drygt 700 personer med facklor från Socialförvaltningen till Luleå tingsrätt med krav på en lagändring. Liknande manifestationer hölls i fler städer och barnombudsmannen vill se att barn ska få egna ombud i rättsprocesser.

Statsminister Ulf Kristersson (M) har öppnat för att de över partigränserna ska se över lagen.

Vägrar prata i förhör

Pappan som under onsdagen väntas åtalas för mord nekar till anklagelserna men har i förhör inte svarat på några frågor om vad som hänt i bostaden.

Han har genomgått en liten rättspsykiatrisk utredning som pekar på att han kan lida av en allvarlig psykisk störning. En tid innan var han sjukskriven på grund av sömnsvårigheter och samma dag som mordet sålde han sin bil för att kunna betala sina räkningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på 8-årige Tintin i Luleå

Mer i ämnet